Zupa ogórkowa – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Składniki:
- 200 g kiszonych ogórków,
- 100 ml wody z kiszenia ogórków,
- 10 g masła,
- 1,2 l wody,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1/4 bulwy selera,
- 1 por,
- 2 ziemniaki,
- 100 ml śmietany,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Jak zrobić zupę ogórkową?
Przygotowanie:
- Z warzyw należy ugotować wywar, a następnie go przecedzić.
- Ogórki kiszone można obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Następnie na rozgrzanej patelni należy rozpuścić masło i gdy się rozpuści, trzeba przesmażyć na nim starte ogórki.
- Ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Kolejnym krokiem jest dodanie zarumienionych ogórków do wywaru warzywnego i dolanie soku z ogórków.
- Pokrojone ziemniaki trzeba dodać do zupy i gotować około 15 minut.
- Ziemniaki można gotować też oddzielnie w mniejszym garnku i gdy będą już lekko twarde można je dodać do zupy.
- Zupę ogórkową należy zagotować i doprawić śmietaną wymieszaną z solą i pieprzem. Aby śmietana się nie zważyła, warto ją zahartować, czyli do miski ze śmietaną wlać powoli chochlę zupy jednocześnie mieszając.
- Przed podaniem zupy ogórkowej warto posypać ją hojną porcją posiekanego koperku.
Zupa ogórkowa z ryżem
Niektórzy smakosze wolą zjeść zupę ogórkową z ryżem. Warto wybierać ryż długo ziarnisty. Na 1 l zupy warto użyć około 70 g ryżu. Podczas gotowania uwalniać się będzie skrobia, która jednocześnie zagęści zupę ogórkową w naturalny sposób.
Zobacz także: Klasyczna mizeria do schabowego. Szybki przepis na surówkę z ogórków. Dzięki jednemu składnikowi powstaje wersja fit
Przyprawy do zupy ogórkowej
Tradycyjna zupa ogórkowa gotowana jest z dodatkiem liści laurowych i ziaren czarnego pieprzu. Ponadto zupa świetnie smakuje doprawiona majerankiem, lubczykiem lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Zupa ogórkowa w stylu zero waste
Podobnie jak zupa pomidorowa, zupa ogórkowa często gotowana jest w poniedziałek. Pomidorówka i klasyczna zupa ogórkowa są gotowane na rosole, który zostanie z niedzielnego obiadu. Gotowanie zupy ogórkowej na rosole to tradycyjny sposób na niezmarnowanie jedzenia.
Sprawdź także: Sycąca zupa ogonowa. Przepis dla miłośników wołowiny
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: