Zupa miso z grzybami – przepis na posiłek w azjatyckim stylu
Porcja: dla 4 osób.
Przygotowanie: 2 godziny + moczenie grzybów przez 12 godzin.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Wywar warzywno-grzybowy
- 6 suszonych grzybów shitake,
- 2 cebule dymki,
- 5 cm imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- 15 cm kawałek białej części pora,
- 1,5 litra wody.
Zupa miso z grzybami
- 4 szklanki wywaru warzywno-grzybowego lub wody,
- 6 łyżek pasty miso,
- 200 g pieczarek,
- 1 opakowanie grzybów shimeji,
- 6 grzybów shitake z wywaru,
- 100 g boczniaków,
- garść wodorostów wakame,
- 2 cebule dymki lub szczypiorek,
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 1 łyżka bulionu dashi opcjonalnie.
Jak zrobić zupę miso?
Przygotowanie:
Wywar warzywno-grzybowy:
- Suszone grzyby shiitake zalej wrzątkiem i odstaw na 12 godzin, najlepiej na noc.
- Marchewki obierz, włóż do garnka razem z grzybami i wodą pozostałą po moczeniu. Dodaj dymki, pora, plasterki imbiru i przekrojone na połówki ząbki czosnku. Wlej wodę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu 1,5 godziny.
- Wyłów z wywaru grzyby shitake i odłóż do zupy miso. Wywar dokładnie przecedź przez sitko.
Zobacz także: Jakie są rodzaje sushi? Sprawdź, co oznaczają intrygujące nazwy. Oto zdrowa przekąska prosto z Japonii
Zupa miso z grzybami:
- Dymkę lub szczypiorek pokrój. Pieczarki pokrój w plasterki, boczniki i ugotowane w wywarze shitake w cienkie paseczki, grzyby shimeji odetnij od podstawy.
- Wywar (lub wodę) zagotuj, dodaj grzyby i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką i gotuj 15 minut, by grzyby stały się miękkie.
- Dodaj glony wakame i gotuj kolejne 5 minut. jeżeli przygotowujesz wersję z tofu pokrój je w kostkę i dodaj razem z wakame.
- Gdy będziesz gotowa/y do podania zupy dodaj szalotki, bulion dashi i zdejmij garnek z zupą z ognia.
- W małej misce wymieszaj miso z 1/4 szklanki gorącego bulionu i sosem sojowym, aby uzyskać pastę. Dodaj ją do bulionu i wymieszaj. Podawaj natychmiast.
Czytaj także: Shimeji – tajemnicze grzyby o niezwykłych adekwatnościach i smaku. Spróbuj, a skorzysta serce, wątroba, mózg. Sprawdź, jak je przyrządzić
Dietę i styl życia Japończyków od lat zachwalają lekarze i dietetycy. W Kraju Kwitnącej Wiśni dożyć setki to żaden wyczyn. W dodatku otyły Japończyk w przyrodzie występuje niezmiernie rzadko, a panie szczycą się gładka i alabastrową cerą bez cienia zmarszczek. I to właśnie zupie miso między innymi zawdzięczają zdrowie i urodę.
Zobacz także: Zupa cebulowa z kurczakiem. Przepis na klasyczną francuską zupę w nowym wydaniu. Poleca Plate By Kate
Miso – zupa zdrowia i urody
Przygotowanie prostej zupy nie jest trudne i nie trzeba wybierać się do restauracji, by jej spróbować. Pastę wystarczy wymieszać z lekko przestudzonym wrzątkiem lub wywarem i gotowe. Resztę robią dodatki. W Japonii to tradycyjnie tofu jedwabiste, posiekana szalotka i glony wakame. I nie zapomnij – zupy nie gotujemy! Miso to biologicznie aktywna, żywa żywność, podobnie jak jogurt. Wysoka temperatura i gotowanie niszczą większość pożytecznych bakterii, które wspierają nasz organizm. Dlatego zawsze przygotowuję tylko tyle zupy miso z grzybami, ile jesteśmy w stanie zjeść i nigdy jej nie odgrzewam.
Do zupy miso świetnie pasują różne dodatki, nie tylko tofu i glony. Zupa z grzybami to moja ulubiona wersja. Pływają w niej pieczarki, shiitake, boczniaki i grzyby shimeji. Przygotowana na esencjonalnym warzywnym wywarze smakuje bosko. Czasami wzbogacam zupę pokrojonym w kostkę tofu albo gotowanym w bulionie kurczakiem.
PS. Koniecznie wypróbuj też mojego łososia w paście miso i pysznego bakłażana.
Więcej przepisów od Kasi Nowickiej znajdziesz na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na
.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: