Zupa meksykańska – przepis na sycące danie
Liczba porcji: 6 talerzy zupy
Czas przygotowania: 30 minut + 50 minut gotowanie zupy
Składniki:
- 350 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego),
- 2 łyżki oliwy,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 i 1/4 l gorącego bulionu lub rosołu,
- 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki,
- sól, pieprz, szczypta cukru.
Zobacz także: Quesadilla na obiad inspirowana Meksykiem. Przepis Tomasza Jakubiaka
Jak zrobić zupę meksykańską?
- Przygotuj szeroki garnek, najlepiej z grubym dnem. Pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij ją w garnku na łyżce oliwy.
- Obierz czosnek i dorzuć go do cebuli.
- Cebulę i czosnek przesuń na bok garnka, a na drugiej połowie na drugiej łyżce oliwy podsmaż mięso mielone.
- Mięso, cebulę i czosnek wymieszaj, całość dopraw przyprawami.
- Marchewkę pokrój w półplasterki i dorzuć do garnka. Następnie całość zalej szklanką bulionu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.
- Dołóż pomidory z puszki i dopraw je lekko solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszaj wszystko w garnku i gotuj ok. 5 minut.
- Następnie odsącz czerwoną fasolę i kukurydzę oraz dorzuć wszystko do garnka. Dolej resztę bulionu i gotuj wszystko razem ok. 25 minut.