Zupa meksykańska. Prosty przepis na pożywną i rozgrzewającą zupę. To jednogarnkowe danie nie tylko dla fanów ostrych smaków

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: foodandmore/123RF


Jesień i zima to czas, gdy z większą ochotą sięgamy po zupy, szczególnie te pożywne i rozgrzewające. Właśnie takim daniem jest zupa meksykańska – jednogarnkowa potrawa, którą na dodatek można gwałtownie przygotować. Ta aromatyczne danie może być serwowane na obiad i na kolację, może też być świetną „potrawą na ciepło” przyrządzaną na przyjęcie. Wypróbujcie nasz przepis na zupę meksykańską.

Zupa meksykańska – przepis na sycące danie

Liczba porcji: 6 talerzy zupy
Czas przygotowania: 30 minut + 50 minut gotowanie zupy

Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego (np. wieprzowego lub wołowego),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 i 1/4 l gorącego bulionu lub rosołu,
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
  • 1/2 łyżeczki mielonej, ostrej papryki,
  • sól, pieprz, szczypta cukru.

Zobacz także: Quesadilla na obiad inspirowana Meksykiem. Przepis Tomasza Jakubiaka

Jak zrobić zupę meksykańską?

  1. Przygotuj szeroki garnek, najlepiej z grubym dnem. Pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij ją w garnku na łyżce oliwy.
  2. Obierz czosnek i dorzuć go do cebuli.
  3. Cebulę i czosnek przesuń na bok garnka, a na drugiej połowie na drugiej łyżce oliwy podsmaż mięso mielone.
  4. Mięso, cebulę i czosnek wymieszaj, całość dopraw przyprawami.
  5. Marchewkę pokrój w półplasterki i dorzuć do garnka. Następnie całość zalej szklanką bulionu i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.
  6. Dołóż pomidory z puszki i dopraw je lekko solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wymieszaj wszystko w garnku i gotuj ok. 5 minut.
  7. Następnie odsącz czerwoną fasolę i kukurydzę oraz dorzuć wszystko do garnka. Dolej resztę bulionu i gotuj wszystko razem ok. 25 minut.
Idź do oryginalnego materiału