Zupa krem z soczystych pomidorów na sezonowy obiad. Wypróbuj przepis na aromatyczne danie pełne aromatu. Jeden składnik uwydatni smak

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/fikmik/zdjęcie ilustracyjne


Zupa pomidorowa to klasyczne danie przyrządzane z wcześniej ugotowanego rosołu. Latem warto zrobić zupę krem z pieczonych pomidorów. Do upieczonych warzyw warto dodać łyżkę octu balsamicznego, który wydobędzie słodycz pomidorów. Zobacz przepis na domową zupę krem z dojrzałych pomidorów.

Zupa krem z pomidorów – przepis na lato

Liczba porcji: dla 4 – 6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: prosty.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Jak zrobić zupę krem z pomidorów?

Przygotowanie:

  1. Pomidory należy umyć, naciąć na krzyż i włożyć do naczynia żaroodpornego. Do pomidorów należy dodać obrany czosnek i cebulę pokrojoną na ćwiartki. Wszystkie warzywa należy polać olejem lub oliwą z oliwek.
  2. Warzywa należy posypać tymiankiem, bazylią, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° Celsjusza nastawionym z grzaniem góra – dół.
  3. Upieczone warzywa należy przełożyć do garnka o grubym dnie, zalać bulionem i zmiksować przy pomocy blendera manualnego lub kielichowego na gładką zupę.
  4. Gotowa zupa krem z pomidorów powinna być doprawiona łyżką octu balsamicznego.

Dodatki do zupy krem z pomidorów

Domową zupę krem z pomidorów można podawać z grzankami z chleba na zakwasie albo podawać z bagietą podsmarowaną masłem czosnkowym. Świetnie sprawdzi się też tradycyjny ugotowany makaron lub ryż. Zupa krem z pomidorów może być też klasycznie podana ze świeżymi listkami bazylii lub z kawałkami mozzarelli. Warto wiedzieć, iż pomidory świetnie smakują zestawione z odrobiną mielonego cynamonu. Ta przyprawa w oryginalny sposób podkreśla naturalną słodycz pomidorów. Podobny zabieg można stosować podczas gotowania sosu pomidorowego do pizzy lub makaronu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału