Zupa krem z pomidorów – przepis na lato
Liczba porcji: dla 4 – 6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: prosty.
Składniki:
- 1 kg pomidorów,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
- 1 łyżka octu balsamicznego.
Jak zrobić zupę krem z pomidorów?
Przygotowanie:
- Pomidory należy umyć, naciąć na krzyż i włożyć do naczynia żaroodpornego. Do pomidorów należy dodać obrany czosnek i cebulę pokrojoną na ćwiartki. Wszystkie warzywa należy polać olejem lub oliwą z oliwek.
- Warzywa należy posypać tymiankiem, bazylią, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° Celsjusza nastawionym z grzaniem góra – dół.
- Upieczone warzywa należy przełożyć do garnka o grubym dnie, zalać bulionem i zmiksować przy pomocy blendera manualnego lub kielichowego na gładką zupę.
- Gotowa zupa krem z pomidorów powinna być doprawiona łyżką octu balsamicznego.
Dodatki do zupy krem z pomidorów
Domową zupę krem z pomidorów można podawać z grzankami z chleba na zakwasie albo podawać z bagietą podsmarowaną masłem czosnkowym. Świetnie sprawdzi się też tradycyjny ugotowany makaron lub ryż. Zupa krem z pomidorów może być też klasycznie podana ze świeżymi listkami bazylii lub z kawałkami mozzarelli. Warto wiedzieć, iż pomidory świetnie smakują zestawione z odrobiną mielonego cynamonu. Ta przyprawa w oryginalny sposób podkreśla naturalną słodycz pomidorów. Podobny zabieg można stosować podczas gotowania sosu pomidorowego do pizzy lub makaronu.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: