Zupa krem z soczewicy czerwonej

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Zupa krem z czerwonej soczewicy, pomidorów, marchewki i batata zachwyciła mnie swoim smakiem i kolorem. Jest bardzo prosta, szybka w zrobieniu i niezwykle syta. Mam nadzieję, iż Wam też będzie smakować!

W pochmurne i chłodne dni aż chce się zjeść coś słonecznie ciepłego. Nic tak nie poprawia nastroju i nie rozgrzewa, jak zupa krem z czerwonej soczewicy. Możecie ją serwować na codzienny obiad, późną kolację lub imprezę. Moją zupę z soczewicy wyróżnia pikantna polewka z masła i papryki, która doskonale przełamuje delikatny smak kremu.

Zupę wykonasz w 15 minut.
Czas moczenia soczewicy: 20 minut.
Czas gotowania zupy: 45 minut.

Krem z soczewicy – składniki:

Kaloryczność: 90 kcal w 100 g. Moja szklanka to pojemność 250 ml.

  • 1 litr wody
  • 2 szklanki soczewicy czerwonej (380 g)
  • puszka pomidorów (około 400 g)
  • 1 batat lub średni ziemniak (150 g)
  • 1 średnia marchewka (200 g)
  • 1 nieduża cebula (około 120 g)
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebulki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
  • pół łyżeczki soli
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Pikantny sos

  • 2 płaskie łyżki masła
  • pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli

PS. Zamiast mojego pikantnego sosu możesz też użyć soku z cytryny. Zupę możesz zrobić też z zielonej lub brązowej soczewicy. Ale krem z soczewicy czerownej jest delikatniejszy, aksamitnie gładki i przede wszytkim ma piękny kolor.

Jak zrobić zupę krem z soczewicy czerwonej?

Zupa z czerwonej soczewicy jest bardzo szybka i prosta w zrobieniu. Potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, sita, garnka, patelni oraz blender.

Moczę soczewicę i szykuję pozostałe warzywa

Soczewicę wrzucam do miski z wodą. Wody powinno być tyle, aby zakryła całą soczewicę. Moczę przez około 20 minut. Następnie odcedzam na sicie lub durszlaku.

Batata obieram, luczę w wodze i kroję w kostkę. Zamiast batata możesz użyć ziemniaka. Ja jednak wybrałam batata ze względu na jego kolor i słodki smak.

Marchewkę obieram, płuczę w wodzie i kroję w kostkę lub talarki.

Pomidory z puszki odcedzam na sicie lub durszlaku.

Cebulkę obieram z łupinek i kroję w kostkę. Ząbek czosnku obieram i drobno siekam lub miażdżę. Następnie na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam cebulkę. Często mieszając szklę cebulkę przez około 5 minut na średnim ogniu. Na minutę przed końcem szklenia cebulki, wrzucam posiekany czosnak i wszystko mieszam.

Gotuję zupę z soczewicy

Do garnka wlewam 1 litr wody i zagotowuję. Następnie wrzucam namoczoną i odsączoną soczewicę, pokrojoną marchewkę i batata, odsączone pomidory. Przelewam także podsmażoną cebulkę wraz z tłuszczykiem.

Całość gotouję na niedużym ogniu przez około 45 minut, aż warzywa będa miękkie. Pod koniec dodaję przyprawy: łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki, pół łyżeczki soli, 2 szczypty gałki muszkatołowej oraz szczyptę świeżo zmielonego pieprzu czarnego.
Na koniec wszystko miksuje dzięki blendera, aż otrzymam zupę krem. Próbuje smak i ewentualnie doprawiam przyprawami. Krem z soczewicy nei powinien być za gęsty. jeżeli zupa wyjdzie za gęsta, to dolewam trochę wrzątku i całość blenderuję.

Pikantny sos

Na patelni rozgrzewam masło. Gdy się rozpuści zmniejszam ogien do minimum i wsypuję słodką lub ostrą paprykę, sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny. Całość mieszam, aż uzyskam jednolitą masę. Podane przeze mnie składniki na sos są na 3 – 4 talerze zupy. Sos dorabiam na bieżąco.

Otrzymamym sosem dzięki łyżeczki polewam na talerzu zupy. Papryka rozpuszczona w tłuszczyku nadaje charakteru i pięknych wzorów mojej słonecznej zupie. Na wierzch możesz też położyć natkę pietruszki lub ulubione zioła np listki świeżej bazylii.

Sprawdź także moje pozostałe zupy krem:

Zupa krem z cukinii z ziemniakami

Aksamitny krem z białych warzyw

Życzę smacznego.

Idź do oryginalnego materiału