Zupa krem z czerwonej soczewicy, pomidorów, marchewki i batata zachwyciła mnie swoim smakiem i kolorem. Jest bardzo prosta, szybka w zrobieniu i niezwykle syta. Mam nadzieję, iż Wam też będzie smakować!
W pochmurne i chłodne dni aż chce się zjeść coś słonecznie ciepłego. Nic tak nie poprawia nastroju i nie rozgrzewa, jak zupa krem z czerwonej soczewicy. Możecie ją serwować na codzienny obiad, późną kolację lub imprezę. Moją zupę z soczewicy wyróżnia pikantna polewka z masła i papryki, która doskonale przełamuje delikatny smak kremu.
Zupę wykonasz w 15 minut.
Czas moczenia soczewicy: 20 minut.
Czas gotowania zupy: 45 minut.
Krem z soczewicy – składniki:
Kaloryczność: 90 kcal w 100 g. Moja szklanka to pojemność 250 ml.
- 1 litr wody
- 2 szklanki soczewicy czerwonej (380 g)
- puszka pomidorów (około 400 g)
- 1 batat lub średni ziemniak (150 g)
- 1 średnia marchewka (200 g)
- 1 nieduża cebula (około 120 g)
- 1 średni ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek do podsmażenia cebulki
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki
- pół łyżeczki soli
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Pikantny sos
- 2 płaskie łyżki masła
- pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
PS. Zamiast mojego pikantnego sosu możesz też użyć soku z cytryny. Zupę możesz zrobić też z zielonej lub brązowej soczewicy. Ale krem z soczewicy czerownej jest delikatniejszy, aksamitnie gładki i przede wszytkim ma piękny kolor.
Jak zrobić zupę krem z soczewicy czerwonej?
Zupa z czerwonej soczewicy jest bardzo szybka i prosta w zrobieniu. Potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, sita, garnka, patelni oraz blendera.
Moczę soczewicę i szykuję pozostałe warzywa
Soczewicę wrzucam do miski z wodą. Wody powinno być tyle, aby zakryła całą soczewicę. Moczę przez około 20 minut. Następnie odcedzam na sicie lub durszlaku.
Batata obieram, płuczę w wodze i kroję w kostkę. Zamiast batata możesz użyć ziemniaka. Ja jednak wybrałam batata ze względu na jego słoneczny kolor i słodki smak.
Marchewkę obieram, płuczę w wodzie i kroję w kostkę lub talarki.
Pomidory z puszki odcedzam na sicie lub durszlaku.
Cebulkę obieram z łupinek i kroję w kostkę. Ząbek czosnku obieram i drobno siekam lub miażdżę. Następnie na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i wrzucam cebulkę. Często mieszając szklę cebulkę przez około 5 minut na średnim ogniu. Na minutę przed końcem szklenia cebulki, wrzucam posiekany czosnak i wszystko mieszam.
Gotuję zupę z soczewicy
Do garnka wlewam 1 litr wody i zagotowuję. Następnie wrzucam namoczoną i odsączoną soczewicę, pokrojoną marchewkę i batata oraz odsączone pomidory. Przelewam także podsmażoną cebulkę wraz z tłuszczykiem.
Całość gotuję na niedużym ogniu przez około 45 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaję przyprawy: łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę słodkiej lub ostrej papryki, pół łyżeczki soli, 2 szczypty gałki muszkatołowej oraz szczyptę świeżo zmielonego pieprzu czarnego.
Na koniec wszystko miksuję dzięki blendera, aż otrzymam zupę krem. Próbuję smak i ewentualnie doprawiam przyprawami. Krem z soczewicy nie powinien być za gęsty. jeżeli zupa wyjdzie za gęsta, to dolewam trochę wrzątku i całość miksuję blenderem.
Pikantny sos
Na patelni rozgrzewam masło. Gdy się rozpuści, zmniejszam ogień do minimum i wsypuję słodką lub ostrą paprykę, sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny. Całość mieszam, aż uzyskam jednolitą masę. Podane przeze mnie składniki na sos są na 3 – 4 talerze zupy. Sos dorabiam na bieżąco.
Otrzymanym sosem dzięki łyżeczki polewam na talerzu zupy. Papryka rozpuszczona w tłuszczyku nadaje charakteru i pięknych wzorów mojej słonecznej zupie. Na wierzch możesz też położyć natkę pietruszki lub ulubione zioła np listki świeżej bazylii.
Sprawdź także moje pozostałe zupy krem:
Zupa krem z cukinii z ziemniakami
Aksamitny krem z białych warzyw
Życzę smacznego.