Zupa krem z dyni z imbirem i śmietanką

tygodnikprogram.com 1 godzina temu

Składniki:

  • 1 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę),
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
  • sól, pieprz do smaku,
  • pestki dyni do posypania

Na maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną dynię i marchewkę. Smaż 5 minut, zalej bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut). Zblenduj całość na gładki krem, dopraw imbirem, solą i pieprzem. Wlej śmietankę i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Podawaj z prażonymi pestkami dyni.

Idź do oryginalnego materiału