Zupa krem z cukinii z ziemniakami

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Poznaj zupę krem z cukinii z ziemniakami o fantastycznym smaku i waniliowym kolorze. Piękny aromat, idealnie kremowa konsystencja oraz smak prażonych pestek z dyni. Jednym słowem zdrowa, syta i lekkostrawna zupa. Wykonasz ją w bardzo prosty i szybki sposób.

Kolejnym daniem, które wyczarowałam ostatnio z cukinii, jest zupa krem. Podałam ją z kleksem jogurtu naturalnego i oprószyłam pestkami dyni. jeżeli chcesz, możesz też dodać grzanki. Gorąco zapraszam na smaczną i pożywną zupę. Dzieciom tak smakował krem z cukinii, iż wylizały talerz do czysta :-), a mąż wziął dokładkę.

Zupa krem z cukinii – składniki:

Kaloryczność: 85 kcal w 100 g.

  • 1 kg dyni (2 średnie lub 4 małe sztuki)
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 litr wody lub bulionu
  • 100 g cebuli (1 nie duża sztuka)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu białego
  • łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • do posypania prażone pestki dyni lub słonecznika
  • po łyżce jogurtu lub śmietany na każdy talerz zupy
  • możesz też oprószyć posiekanym koperkiem lub pietruszką

Sposób wykonania zupy krem z cukinii

Do przygotowania zupy krem z cukinii potrzebować będziemy przede wszystkim: mniejszego garnka (2 – 3 litry), większego garnka (5 litrów), blendera.

Krok 1. Gotuję ziemniaki i prażę pestki cukinii lub słonecznika

Ziemniaki obieram z łupinek, płuczę i kroję w kostkę. Następnie gotuję w osolonej wodzie, tak jak do obiadu. Następnie odcedzam.

Na rozgrzaną patelnię wrzucam pestki dyni lub słonecznika. Prażę na niedużym ogniu, aż się lekko zarumienią i zdejmuję z ognia.

Krok 2. Nastawiam wywar i gotuję pozostałe warzywa

Cebulkę obieram z łupinek i kroje ćwiartki.
Czosnek obieram z łupinek i także kroję w ćwiartki.
Z cukinii odcinam twarde końcówki. Następnie kroję w 2 – 3 cm kostkę. Młodych i mniejszych cukinii nie obieram. Stare sztuki natomiast trzeba obrać z twardej skórki i ewentualnie usunąć gniazdo nasienne.

Do garnka wlewam 1 litr wody lub bulionu. Wrzucam pokrojoną cukinię, cebulkę, czosnek oraz łyżkę masła. Gotuję na niedużym ogniu przez około 25 minut, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania oprószam solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Całość mieszam, próbuję smak i ewentualnie doprawiam przyprawami.

Krok 3. Miksuje zupę na krem

Do garnka z cukinia wrzucam odcedzone ziemniaki. Zdejmuje z ognia i całość miksuję blenderem na aksamitny krem.

Gotową zupę krem z cukinii z ziemniakami podaję na gorąco. Na każdy talerz umieszczam łyżkę jogurtu naturalnego i posypuję prażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Możesz też udekorować posikanym koperkiem lub pietruszką.

Życzę smacznego! Polecam także zupę krem z białych warzyw.

Jak zagęścić zupę krem z cukinii?

Konsystencję kremu możemy oczywiście dostosować do swoich upodobań. Bardzo łatwo za gęstą zupę rozrzedzić. Wystarczy wówczas pod koniec gotowania dolać wody lub bulionu. Jeśli natomiast nasz zupa krem wyszła według nas za rzadka (np wodnista cukinia), możemy wówczas zagęścić ją kilkoma łyżkami mąki ziemniaczanej (pszennej) lub dodaniem większej ilości ugotowanych i blenderowanych ziemniaków. Mąkę mieszam łyżką lub trzepaczką wcześniej w miseczce z zimną wodą do czasu, gdy nie ma już grudek. Taką zawiesinę cały czas mieszając, wlewam małym ciurkiem do zupy.

Idź do oryginalnego materiału