Tradycyjna zupa kalafiorowa-przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g kalafiora,
- 250 g ziemniaków,
- 400 ml mleka,
- 600 ml rosołu lub bulionu warzywnego,
- 5 g soli,
- 5 g gałki muszkatołowej,
- 5 g tymianku,
- 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 pęczek zielonego koperku lub natki pietruszki.
Jak zrobić zupę kalafiorową?
Przygotowanie:
- Kalafior należy oczyścić, umyć, podzielić na różyczki, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
- Warzywa należy ugotować w mleku z 400 ml rosołu z tymiankiem przez 15 minut.
- Pod koniec gotowania należy zupę posolić do smaku.
- Następnie trzeba dolać pozostały rosół i doprawić gałką muszkatołową i świeżym czarnym pieprzem.
- Zupę kalafiorową można podawać do stołu.
Krem z kalafiora
Z takiej zupy można zrobić także krem. Wystarczy zmiksować ją przy pomocy blendera manualnego na gładką masę. Gęstą zupę krem z kalafiora warto rozrzedzić pozostałym rosołem. Zupę kalafiorową przed podaniem trzeba podgrzać i udekorować posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Świetnie sprawdzają się także grzanki podsmażone na oliwie na złoty kolor.
Poznaj także przepis na ryż z kalafiora:
Ryż z kalafiora na romantyczną kolację. Prosty przepis nie tylko dla wegetarian
Ryż z kalafiora to świetna alternatywa dla dobrze znanego produktu spożywczego. To prosty przepis na wykorzystanie większej ilości warzyw w diecie oraz urozmaicenie jadłospisu wegetarian. Taki ryż z…
Domowa zupa kalafiorowa na mięsie
Tradycyjna zupa kalafiorowa przygotowywana jest często na bazie wywaru mięsnego. Do jego przyrządzenia można wykorzystać różnego rodzaju drób, w tym kurczak lub indyka. Ponadto można skorzystać także z żeberek wieprzowych, które nadadzą intensywnego smaku.
Jak zagęścić zupę kalafiorową?
Według starych książek kucharskich zupę kalafiorową często zagęszczano zasmażką, czyli podgrzaną na patelni mąką z masłem i odrobiną ciepłego mleka. W wersji dietetycznej zachęcamy do przetarcia warzyw przez sitko o gęstych oczkach albo zblendowaniu części warzyw.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: