Zupa kalafiorowa na obiad. Poznaj przepis na domowe danie jak u babci. Nasze mamy dodawały do niego popularne warzywo

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/arx0nt/zdjęcie ilustracyjne


Apetyczna zupa kalafiorowa to idealne danie na późną wiosnę i lato. Proponujemy przyrządzić danie w wersji zero waste, czyli wykorzystanie rosołu przygotowanego dzień wcześniej. Dzięki temu zrobi się pyszny posiłek w 20 minut. Nasze mamy i babcie dodawały do niego pokrojonego w kostkę ziemniaka. Dzięki temu powstała gęsta i pożywna zupa kalafiorowa.

Tradycyjna zupa kalafiorowa-przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g kalafiora,
  • 250 g ziemniaków,
  • 400 ml mleka,
  • 600 ml rosołu lub bulionu warzywnego,
  • 5 g soli,
  • 5 g gałki muszkatołowej,
  • 5 g tymianku,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 pęczek zielonego koperku lub natki pietruszki.

Jak zrobić zupę kalafiorową?

Przygotowanie:

  1. Kalafior należy oczyścić, umyć, podzielić na różyczki, ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  2. Warzywa należy ugotować w mleku z 400 ml rosołu z tymiankiem przez 15 minut.
  3. Pod koniec gotowania należy zupę posolić do smaku.
  4. Następnie trzeba dolać pozostały rosół i doprawić gałką muszkatołową i świeżym czarnym pieprzem.
  5. Zupę kalafiorową można podawać do stołu.

Krem z kalafiora

Z takiej zupy można zrobić także krem. Wystarczy zmiksować ją przy pomocy blendera manualnego na gładką masę. Gęstą zupę krem z kalafiora warto rozrzedzić pozostałym rosołem. Zupę kalafiorową przed podaniem trzeba podgrzać i udekorować posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Świetnie sprawdzają się także grzanki podsmażone na oliwie na złoty kolor.

Poznaj także przepis na ryż z kalafiora:

Ryż z kalafiora na romantyczną kolację. Prosty przepis nie tylko dla wegetarian

Ryż z kalafiora to świetna alternatywa dla dobrze znanego produktu spożywczego. To prosty przepis na wykorzystanie większej ilości warzyw w diecie oraz urozmaicenie jadłospisu wegetarian. Taki ryż z…

Anna Daniluk

Domowa zupa kalafiorowa na mięsie

Tradycyjna zupa kalafiorowa przygotowywana jest często na bazie wywaru mięsnego. Do jego przyrządzenia można wykorzystać różnego rodzaju drób, w tym kurczak lub indyka. Ponadto można skorzystać także z żeberek wieprzowych, które nadadzą intensywnego smaku.

Jak zagęścić zupę kalafiorową?

Według starych książek kucharskich zupę kalafiorową często zagęszczano zasmażką, czyli podgrzaną na patelni mąką z masłem i odrobiną ciepłego mleka. W wersji dietetycznej zachęcamy do przetarcia warzyw przez sitko o gęstych oczkach albo zblendowaniu części warzyw.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału