Wczoraj właśnie odwekowaliśmy ostatni słoik tej zupy. Genialna. Znacie kogoś kto nie lubi jarzynowej? Ja nie. Z reguły jadłam ją zawsze z ziemniakami, tym razem wylądowały w niej kluski kładzione. Nie no, super, naprawdę super.
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
pół małego selera
300 g mrożonego kalafiora
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki śmietany 12%
sól
pieprz
(przepis na 4 porcje)
kluski kładzione:
1 jajko
5 łyżek mąki pszennej
3-4 łyżki wody
szczypta soli
Jajko, mąkę, wodę i szczyptę soli dokładnie ze sobą mieszamy (ja robię to drewnianą pałką), odstawiamy. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany, o ile wyszło Wam za gęste, dolejcie wody, o ile za rzadkie, odrobinę mąki. Marchewki, białą pietruszkę i seler kroimy w kostkę tej samej wielkości, wrzucamy do bulionu, gotujemy jakieś 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie łyżeczkę zanurzamy w gotującej zupie, nakładamy nią porcję ciasta i z powrotem wkładamy do zupy (i tak do wyczerpania ciasta). Kluski gotujemy w zupie 2 minuty od wypłynięcia. Przed podaniem, do zupy dodajemy śmietanę i poszatkowaną natkę.
Podobne przepisy:
Zupa jarzynowa z ryżem
Jarzynowa z młodą kapustą i kalarepą