Przepis na zupę gyros
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 filet kurczaka,
- 250 g pieczarek,
- 150 g kukurydzy w puszce,
- pół dużej cebuli,
- 1 papryka,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 750 ml bulionu,
- 3 łyżki przyprawy gyros,
- pół łyżeczki ostrej papryki,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- olej do smażenia.
Zobacz także: przepis na zapiekankę gyros z ryżem i kurczakiem oraz na sałatkę gyros.
Jak zrobić zupę gyros?
- Mięso oczyść i pokrój w małą kostkę.
- Posyp mięso łyżką przyprawy gyros i polej odrobiną oleju, wymieszaj i odstaw na kilka minut.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Pieczarki obierz i pokrój w plasterki, a paprykę pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż mięso. Przełóż je do garnka.
- Następnie podsmaż na patelni pieczarki, cebulę i paprykę. Dodaj do garnka.
- Kukurydze odcedź z zalewy i dodaj do pozostałych warzyw i kurczaka.
- Zalej całość bulionem, dodaj śmietankę, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- Pogotuj zupę ok. 5 minut.
+13
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: