Poznaj moją najbardziej sycącą i odżywczą zupę gulaszową z kurczakiem. Jest pyszna, rozgrzewająca i niesamowicie prosta w przygotowaniu. Apetycznie wygląda na stole i gwałtownie znika z talerza. Jestem pewna, iż nie odmówisz sobie dokładki.
Mój przepis na zupę gulaszową jest FIT i składa się wyłącznie z piersi kurczaka lub indyka. jeżeli jednak chcesz, możesz użyć szynki lub łopatki wieprzowej albo wołowiny. Sposób wykonania będzie niemalże identyczny. Mięso wołowe trzeba jedynie dłużej gotować, aż będzie miękkie. Gulaszowa z tego przepisu jest niezwykle syta także za sprawą dużej ilości warzyw: papryka, marchew, ziemniaki, pietruszka, cebulka. Taka zupa z powodzeniem zastąpi drugie danie na obiad. Zapraszam po szczegółowy przepis wraz ze wskazówki i zamiennikami produktów.
Zupa gulaszowa z kurczakiem – składniki
Waga warzyw podana jest przed obraniem.
- 800 g piersi z kurczaka
- 2,5 litra wody
- 400 g ziemniaków
- 400 g pomidorów z puszki (w sezonie letnim świeżych pomidorów)
- 200 g cebulki
- 2 średnie papryki czerwone lub żółte
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 3 średnie ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- po 1 łyżeczce papryki słodkiej oraz ostrej
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- tłuszcz do podsmażenia (olej roślinny lub smalec gęsi)
Zobacz jak zrobić zupę gulaszową z kurczakiem
Do wykonania zupy gulaszowej przygotuj przede wszystkim: duży garnek (minimum 5 litrów), patelnię z grubym dnem, deskę i ostry nóż do krojenia.
Krok 1 – podsmażam mięso oraz cebulkę z czosnkiem
Cebulkę oraz czosnek obieram z łupinek. Cebulkę kroję w kostkę, a czosnek drobno siekam.
Mięso kurczaka myję pod bieżącą i zimna wodą. Następnie kroję w 2 – 3 cm kostkę.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam pokrojone mięso. Smażę z obu stron na większym ogniu, aż się zarumieni przez około 2 – 3 minuty. Dzięki temu zamkną się pory i mięso będzie soczyste.
Podsmażone mięso wrzucam do dużego garnka. Na patelni z tłuszczem po smażeniu mięsa wrzucam cebulkę i szklę na średnim ogniu często mieszając, aby się nie przypaliła. Trwa to około 4 – 5 minut.
Na minutę przed końcem szklenia cebulki wrzucam posiekany czosnek. Całość mieszam i na koniec wrzucam do garnka.
Krok 2 – przygotowuję warzywa do zupy
Do zawartości garnka wlewam 3 litry wody i zagotowuję na średnim ogniu. W tym czasie przygotowuję warzywa.
Marchewkę oraz pietruszkę obieram i kroję w plasterki.
Paprykę myję przekrawam na pół, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę.
Gdy woda się zagotuje, wrzucam pokrojone warzywa i zmniejszam ogień, aby zupa tylko lekko bulgotała. Wrzucam także przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól oraz świeżo zmielony pieprz czarny. Nie używam ziarenek pieprzu, bo w gęstej zupie ciężko go wyłowić. Wszystko mieszam i gotuję przez 45 minut.
Krok 3 – dodaję pozostałe warzywa
Po tym czasie wrzucam pomidory z puszki (usuwam skórki). w okresie letnim dodaję oczywiście świeże pomidory, które sparzam wrzątkiem, usuwam skórki i kroję na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obieram, kroję w 1 cm kostkę i wrzucam do gotującej się zupy.
Wskazówka 1. Do zupy gulaszowej możesz dodać w tym momencie też odsączoną kukurydzę z puszki oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Zobacz mój wcześniejszy przepis na zupę gulaszową z pieczarkami. Gorąco polecam modyfikować składniki pod swoje upodobania kulinarne. Np możesz też dodać do smaku 1 łyżkę musztardy. Na 5 minut przed końcem gotowania zupy, możesz również dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone.
Całość gotuję na niedużym ogniu jeszcze przez 20 minut i co jakiś czas mieszam. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, próbuję smak i ewentualnie doprawiam. Jeśli gotujesz zupę na wołowinie, to przedłuż czas gotowania o dodatkowe 20 minut.
Wskazówka 2. Zupę gulaszową możesz zagęścić 1 łyżką mąki (pszennej lub ziemniaczanej) oraz zabielić kilkoma łyżkami śmietany. W tym celu do salaterki wlej kilka łyżek gorącej zupy, wsyp mąkę i całość wymieszaj. Dodaj także śmietanę i wymieszaj. Tak zahartowaną zawiesinę wlej ciurkiem do garnka, cały czas mieszaj i gotuj jeszcze przez około 1 minutę.
Zupa gulaszowa z kurczakiem jest już gotowa. Możesz oczywiście posypać wierzch posiekaną natką pietruszki. Jest tak pyszna, iż znika z talerzy w mgnieniu oka i nie znam osoby, która nie chciałaby dokładki.
Smacznego.
Zupa gulaszowa z pieczarkami