Zupa dla biedaków – tak ją nazywano. Teraz zachwyca tych bogatych

shareinfo.pl 4 dni temu
Zdjęcie: zupa scypa


fot. screen Youtube / Divas Can Cook

Zupa scypa, określana mianem „zupy biedaków”, przez wiele lat była traktowana jako najskromniejszy posiłek, bo nie wymagała wielu składników. Dzisiaj ta niepozorna zupa zyskuje zupełnie nowe oblicze i staje się ulubieńcem nie tylko tych, którzy szukają tanich rozwiązań obiadowych, ale też tych, których stać na luksusowe posiłki.

Co to jest zupa scypa?

Zupa scypa to tradycyjna polska potrawa, która miała na celu wykorzystanie prostych składników dostępnych w każdym wiejskim domu. Nazwa „scypa” pochodzi od słowa „scypać”, czyli „spalać” lub „gotować na małym ogniu”, odnosi się to do sposobu przygotowania tej zupy.

Głównym składnikiem są ziemniaki gotowane w wodzie z dodatkiem cebuli, czosnku i ziół. W zależności od regionu, ale też preferencji smakowych, mogą do niej trafiać także inne składniki, np. marchewka, boczek, wędzona kiełbasa, zioła takie jak majeranek, liście laurowe czy pieprz.

Zupa dla biedaków „scypa” – przepis

Składniki:
» 4-5 ziemniaków (średniej wielkości)
» 1 duża cebula
» 2 ząbki czosnku
» 1 litr wody (lub bulionu warzywnego)
» 1 łyżeczka majeranku
» sól i pieprz do smaku
» opcjonalnie: boczek wędzony lub kiełbasa, liść laurowy, szczypiorek

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, a następnie pokrój w większą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj bardzo drobno. Rozgrzej odrobinę oleju w większym garnku, a następnie podsmaż cebulkę z czosnkiem, aż się zeszklą. Wrzuć ziemniaki, chwilę podsmażaj, a potem dolej wodę lub bulion i gotuj na średnim ogniu 15 minut.

Po tym czasie dodaj majeranek, sól, pieprz, liść laurowy. jeżeli chcesz urozmaicić zupę, wrzuć pokrojony w kostkę boczek lub kiełbasę. Gotuj na małym ogniu, aż wszystko zmięknie. I gotowe, podawaj z grzankami i posyp szczypiorkiem. Smacznego!

Zupa jest gotowa – podajemy ją gorącą, najlepiej z kawałkiem świeżego chleba.

Idź do oryginalnego materiału