Zrozum, iż jedzenie ultra przetworzonej żywności i ryzyko rozwoju tocznia

biegowelove.pl 2 dni temu

Mithu Maheswaranathan, lekarz medycyny
Źródło: Duke Health

Toczeń rumieniowaty układowy ma dobrze znaną patogenezę, która obejmuje kombinację dziedzicznych predyspozycji genetycznych, a także czynników środowiskowych i stylu życia. Chociaż dotychczas zidentyfikowano pewne czynniki środowiskowe – w tym palenie papierosów, stosowanie doustnych środków antykoncepcyjnych i alkohol – potencjalna rola diety w rozwoju SLE nie jest całkowicie jasna. Poprzednie badania kohortowe nie wykazały silnych powiązań między ryzykiem SLE a wzorcami żywieniowymi; Jednak w badaniach tych również nie zbadano roli ultraprzetworzonej żywności.

Żywność ultraprzetworzona (UPF) to gotowe do podgrzania/spożycia preparaty przetworzonej żywności i dodatków, które powstają w wyniku wysokiego poziomu przetwarzania ze stabilizatorami, emulgatorami i innymi dodatkami nieżywnościowymi. UPF obejmują produkty spożywcze, takie jak chipsy ziemniaczane, napoje gazowane i ciasteczka. Wysokie spożycie UPF wiąże się z otyłością, innymi chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby układu krążenia i cukrzyca typu 2, oraz zwiększoną śmiertelnością. W badaniu przeprowadzonym przez Rosato i wsp. sprawdzano, czy spożycie UPF było powiązane ze zwiększoną częstością występowania SLE wśród kobiet w prospektywnych kohortach Nurses’ Health Study (NHS) (1).

Badanie to było badaniem obserwacyjnym prospektywnej kohorty dyplomowanych pielęgniarek w Stanach Zjednoczonych, NHSI i NHSII, do której włączono odpowiednio ponad 121 000 i 116 000 kobiet w wieku od 20 do 50 lat w latach 1976 (NHS) i 1989 (NHSII). Uczestnicy wypełniali samodzielnie zgłaszane spożycie dzięki częściowo zatwierdzonego kwestionariusza częstotliwości jedzenia (SQFFQ), który oceniał spożycie diety co 4 lata, w tym częstotliwość spożycia UPF.

Spożycie UPF obliczono, włączając porcje UPF/dzień, gramy lub ml dziennego spożycia UPF i procent całkowitego spożycia pokarmu zawierającego UPF. Współzmienne zgłaszano samodzielnie w kwestionariuszach przesyłanych pocztą co 2 lata. Przypadkowa diagnoza zgłaszanego przez pacjentów SLE została potwierdzona przez reumatologów.

Naukowcy obliczyli skumulowane średnie spożycie UPF, które podzielono na grupy płodne, aby porównać grupę o najwyższej i najmniej płodnej grupie, którą wykorzystano jako grupę referencyjną. Do oszacowania skorygowanych współczynników ryzyka (HR) z 95% przedziałami ufności dla pacjentów z incydentalnym SLE wykorzystano zmieniające się w czasie modele regresji Coxa. Modele dostosowano pod kątem wieku, rasy, wieku w chwili pierwszej miesiączki, wskaźnika masy ciała (BMI), stanu menopauzalnego, całkowitego spożycia kalorii, spożycia alkoholu, palenia tytoniu, stosowania doustnych środków antykoncepcyjnych, dochodu gospodarstwa domowego i stosowania hormonów pomenopauzalnych.

Ryzyko rozwoju SLE z przeciwciałami dwuniciowego DNA (dsDNA) lub bez nich oceniano w momencie diagnozy. Uzyskano analizę warstwową w celu zbadania potencjalnej modyfikacji efektu na podstawie BMI, stratyfikacji uczestników według BMI i dostosowania pod kątem całkowitego spożycia kalorii.

Do badania włączono prawie 99 000 kobiet w NHSI i prawie 106 000 kobiet w NHSII. Mediana wieku wyniosła odpowiednio 50 i 36 lat w przypadku NHSI i NHSII; Ponad 90% uczestników zidentyfikowało się jako biali. Zidentyfikowano 212 pacjentów z incydentalnym SLE. W zbiorczych analizach wieloczynnikowych ryzyko SLE było wyższe w trzeciej w porównaniu z pierwszą grupą UPF (porcje/dzień) z HR wynoszącym 1,56 (P = 0,03).

Wyniki były najsilniejsze w przypadku dsDNA dodatniego pod względem SLE (porcje/dzień) z HR wynoszącym 2,05 (P = 0,01). Zatem wysokie skumulowane spożycie UPF było związane z większym niż 50% wzrostem ryzyka SLE. Dodatkowe analizy wykazały, iż napoje sztucznie słodzone i napoje słodzone cukrem były silnie powiązane z ryzykiem rozwoju SLE. Ograniczenia badania obejmują większość białych pielęgniarek w Stanach Zjednoczonych, których wyjściowy wiek jest stosunkowo wysoki (szczególnie wiek NHS około 50 lat, po szczycie zachorowań na SLE); Przyszłe badania należy powtórzyć w bardziej zróżnicowanych i młodszych grupach.

Badanie to dostarcza nowych danych wskazujących na związek między wysokim dziennym spożyciem ultraprzetworzonej żywności a częstszym występowaniem tocznia. Wiadomo, iż UPF zwiększają ogólnoustrojowy stan zapalny. Możliwe mechanizmy zwiększania ryzyka SLE przez UPF obejmują szkodliwe zmiany epigenetyczne lub zmiany w nabłonku jelitowym i mikrobiomie. Ponieważ spożycie UPF stanowi ponad połowę całkowitej liczby kalorii w przeciętnej diecie w USA, niezwykle istotne jest podjęcie działań mających na celu edukację społeczeństwa na temat jego ograniczania w celu osiągnięcia korzyści dla zdrowia publicznego, co może mieć potencjalny wpływ na zmniejszenie częstości występowania SLE i innych chorób przewlekłych.

Referencje:

Rosato S, Oakes EG, Purbhaya M i in. Spożycie wysoko przetworzonej żywności i ryzyko tocznia rumieniowatego układowego wśród kobiet obserwowane w kohortach badania Nurses’ Health Study. Opieka i badania nad zapaleniem stawów, czerwiec 2024 r. 10.1002/acr.25395.

Idź do oryginalnego materiału