Domowa musztarda — składniki
Mocną stroną tego przepisu jest to, iż można go prawie dowolnie modyfikować. Do przygotowania podstawowej domowej musztardy, która również jest pyszna sama w sobie, potrzebujesz:
- 150 ml ciepłej wody,
- 25 g cukru,
- 5 g soli,
- 80 g ziaren gorczycy,
- 80 ml octu winnego.
Wybierając ocet postaw na opcję winną o zawartości kwasu octowego na poziomie 5 proc. jeżeli dodasz octu jabłkowego, licz się z tym, iż ta nutka będzie wyczuwalna. Możesz także dodać do musztardy ulubione składniki: cebulę, czosnek, miód, owoce (maliny lub żurawinę) czy świeże zioła (np. rozmaryn lub tymianek).
Sprawdź również: Właśnie zaczyna się sezon na to warzywo. Wrzuć do piekarnika z przyprawami i masz gotowy obiad
Jak przygotować domową musztardę?
Do przygotowania domowej musztardy, oprócz powyższych składników, będziesz potrzebować również duży (najlepiej litrowy), zamykany słoik oraz blender. Do wyparzonego słoika wsyp ziarna gorczycy, dodaj cukier i sól, a następnie zalej wszystko wodą i octem winnym. Zamknij słoik i włóż do lodówki na 48 godzin, by gorczyca napęczniała. Po dwóch dniach możesz zacząć przygotowywać musztardę.
Jeśli chcesz dodać dodatkowe składniki, to właśnie w tym momencie dorzuć je do słoika. Całość blendujesz, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. jeżeli wolisz musztardę przypominającą wersję francuską, zostaw trochę ziaren gorczycy. Z kolei, jeżeli jesteś miłośnikiem gładkiej musztardy, musisz ją mocno zblendować. Gotowe!
Zobacz też:
Ciasto na naleśniki robię tylko z 2 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Nie dość, iż zdrowe, to jeszcze banalne w wykonaniu. Te ciastka zrobisz z 3 składników
Przepis na jagodową chmurkę bez pieczenia. Nikt nie oprze się takiemu deserowi