Przygotowaliśmy prosty chlebek bananowy z mąką ze świerszczy. Kontrowersyjny dodatek sprawił, iż to deser tylko dla odważnych.
Decyzją Komisji Europejskiej od stycznia tego roku do ciast, chleba i ciasteczek dodawana może być mąką ze świerszczy. Decyzja wzbudziła niemałe kontrowersje, a wiele osób zareagowało na nią z pewnym obrzydzeniem. Okazuje się jednak, iż nie taki diabeł straszny, jak go malują. Postanowiliśmy przetestować w kuchni przepis na proste ciasto bananowe, które podrasowaliśmy mąką z owadów. Ma ona dużą ilość zdrowych tłuszczów, witamin z grupy B oraz błonnika, który pochodzi z chitynowych pancerzyków świerszczy. Na dodatek ma w sobie tyle białka, ile zawiera również pierś z kurczaka. jeżeli chcesz odważyć się z i spróbować mąki ze świerszczy, to ten przepis jest idealny, aby rozpocząć eksperymenty.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:
Chlebek bananowy z mąką ze świerszczy
Składniki:
- 2 banany – rozgniecione
- 2 jaja
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 100 g cukru pudru
- 200 g mąki tortowej
- 50 g mąki ze świerszczy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzucam rozgniecione banany, cukier puder, jajka, jogurt naturalny oraz olej roślinny i dokładnie miksuję składniki. Im dojrzalsze będą banany, tym słodszy będzie nasz wypiek.
- Następnie przesiewam do masy mąkę pszenną oraz mąkę ze świerszczy wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
Mąka ze świerszczy – Pyszności
- Powstałą masę dokładnie mieszamy, aby nie było w niej grudek z mąki.
- Masę przekładam do foremki o wymiarach 21×12 cm i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę w 170 st. Celsjusza przez 20 minut.
Chlebek z mąką ze świerszczy – Pyszności
- Upieczone ciasto kroję na kawałki i przekładam na talerz. Przed przekrojeniem możesz je udekorować cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się jako pożywne drugie śniadanie lub słodki podwieczorek.
Smacznego!Chlebek z mąką ze świerszczy- Pyszności