Zrobiłam wiralowy rwany chlebek ziołowy. Jest chrupiący, aromatyczny i przepyszny. Idealny na grilla

g.pl 2 tygodni temu
Jaki chleb na grilla? jeżeli znudziło ci się tradycyjne pieczywo i chcesz przygotować przekąskę, która będzie prawdziwym hitem w gronie znajomych, to sprawdź ten przepis na rwany chlebek czosnkowo-ziołowy. Ja przygotowuję go na różne okazje i za każdym razem najszybciej znika ze stołu.
W mediach społecznościowych można znaleźć nie tylko krótkie, nic nieznaczące filmiki z internetowymi trendami, ale też wiele ciekawych i prostych przepisów na różne smaczne dania. W ostatnim czasie internauci pokochali na przykład sposób na chrupiący chlebek ziołowy o bardzo ciekawym kształcie. Od zwykłego pieczywa różni się przede wszystkim tym, iż nie kroi się go na kromki tylko odrywa po kawałku. Ponadto ma bardzo intensywny, czosnkowo-ziołowy smak, który idealnie komponuje się z różnymi dodatkami. Jak go zrobić?


REKLAMA


Zobacz wideo Gdzie kupować pieczywo, by było najbardziej wartościowe. Ekspert rozwiewa wątpliwości, co z tym z marketów


Rwany chlebek czosnkowo-ziołowy. Idealna przekąska na grilla lub imprezę
jeżeli zastanawiasz się nad przekąską, która zaskoczy gości na grillu lub imprezie, to ten chlebek będzie idealny. Nie tylko dobrze smakuje, ale też bardzo apetycznie wygląda, dzięki czemu wyróżnia się na stole pośród mięs i sałatek. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a przed wstawieniem do piekarnika smaruje się je czosnkowo-ziołowym masłem, które nadaje całej potrawie niezwykłego aromatu. Co więcej, w trakcie pieczenia ciasto lekko nasiąka tłuszczem, dzięki czemu staje się złociste i chrupiące z wierzchu, ale mięciutkie w środku. To nie jest przepis dietetyczny, ale zdecydowanie warty grzechu.
Zobacz też: Lawenda marnieje? To wcale nie brak wody. Ten błąd popełnia wiele osób


Jakimi ziołami można posypać chleb? Przygotuj wszystkie składniki
Składniki, których potrzebujemy do przygotowania chleba, to:


600 gramów mąki pszennej (najlepiej typ 500),
40 gramów świeżych drożdży,
300 mililitrów letniej wody,
płaskiej łyżki soli,
3 łyżki oliwy,
łyżeczkę cukru.


Składniki na masło ziołowe:


pół kostki masła,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
4 ząbki czosnku,
łyżeczka suszonego oregano,
sól do smaku.


Odrywany chlebek czosnkowy: przepis. Jak zrobić chleb na grilla?


Na początek przesiewamy do dużej miski mąkę, dodajemy rozgniecione drożdże, cukier i całość zalewamy wodą.
Wyrabiamy ciasto rękoma, a gdy sucha mąka nie będzie już widoczna, dodajemy jeszcze sól i oliwę.
Całość ponownie zagniatamy i formujemy na kształt dużej kuli. Gdy będzie gotowe, zakrywamy je ścierką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie masła ziołowego. W tym celu siekamy pietruszkę na drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy te składniki z miękkim masłem i dodajemy jeszcze sól oraz oregano. Całość dokładnie mieszamy - najłatwiej to zrobić dzięki widelca.
Gdy ciasto już wyrośnie, przekładamy je na stolnicę, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o wysokości około 4 milimetrów.
Smarujemy ciasto grubą warstwą masła ziołowego po całej jego powierzchni, a następnie tniemy je na paski. Każdy pasek zwijamy w harmonijkę.
Okrągłą foremkę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i układamy w środku zwinięte paski w taki sposób, aby stały "ślimakiem" do góry. Można zrobić to dość luźno, ponieważ ciasto jeszcze wyrośnie w trakcie pieczenia.
Tak przygotowany chleb wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału