Dosłowne tłumaczenie nazwy dania może nie brzmieć zbyt zachęcająco. "Szakszuka" oznacza mniej więcej tyle, co "pomieszanie" lub "wielki bałagan". Nie ma się jednak co zrażać, bo kulinarnie danie się broni, a jego smak urzekł już niejedno podniebienie. Połączenie jajek, pomidorów, cebuli i aromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować
Szakszuka - fit danie dla wszystkich. Jest pożywne i zdrowe
Przygotowanie dania wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić, aby na naszym talerzu pojawiła się aromatyczna szakszuka. Fit potrawy mają to do siebie, iż znajdziemy w nich zbilansowane smaki i składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A w szakszuce za te aspekty odpowiadają głównie jajka i świeże warzywa. Jakie dokładnie składniki są potrzebne? Poniżej szczegółowa lista:
3 jajka
4 duże pomidory
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, kumin
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Przepis na szakszuka - wykonanie krok po kroku. Danie zrób w głębokiej patelni
Do przygotowania potrawy najlepiej sprawdzi się żeliwna patelnia, która długo utrzymuje ciepło, ale jeżeli nie masz jej w swoim asortymencie kuchennym, to wykorzystaj inne naczynie - ważne, aby było głębokie. Jak przedstawia się prosty przepis na szakszuka? Szczegółowa instrukcja przygotowania znajduje się poniżej:
Warzywa myjemy pod bieżącą wodą. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na mniejsze kawałki
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, a po chwili także czosnek i paprykę. Całość podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy według uznania
Dusimy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 10-15 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, aby z pomidorów odparował nadmiar wody
Posypujemy posiekaną natką z pietruszki, a następnie w sosie robimy 3 "dołki" i w każdy z nich wbijamy jajko
Ponownie przykrywamy i smażymy jeszcze przez kilka minut (białko powinno być ścięte, a żółtko przez cały czas pozostawać płynne)
Zdejmujemy z palnika i serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu
Szakszuka z kiełbasą chorizo - alternatywna wersja dania dla mięsożerców
Wiele osób nie wyobraża sobie dania bez dodatku mięsnego, a w takiej sytuacji z pomocą przychodzi zmodyfikowana wersja potrawy, czyli szakszuka z kiełbasą chorizo. Jak ją zrobić? To bardzo proste - wystarczy podsmażyć kiełbasę razem z cebulą, czosnkiem i papryką, a następnie dodać pomidory i jajka. w okresie warto sięgać po świeże pomidory, a jeżeli nie mamy do nich dostępu, świetnie sprawdzą się także pomidory z puszki lub pulpa pomidorowa.
Zobacz też: Sałatka z surimi zaskoczy całą rodzinę. Zrób ją na niedzielę dla bliskich