Zrobiłam takie jajka i zapomniałam o jajecznicy raz na zawsze. Jemy je choćby na obiad

kobieta.gazeta.pl 4 dni temu
W ostatnim czasie coraz chętniej sięgamy po kulinarne inspiracje z zagranicy. W sytuacji, kiedy mamy ochotę na coś bardzo aromatycznego i banalnie prostego w przygotowaniu, doskonale sprawdzi się szakszuka. Przepis można wykorzystać na śniadanie, obiad lub kolację. Jest uniwersalny i opiera się na niewielkiej ilości składników.
Dosłowne tłumaczenie nazwy dania może nie brzmieć zbyt zachęcająco. "Szakszuka" oznacza mniej więcej tyle, co "pomieszanie" lub "wielki bałagan". Nie ma się jednak co zrażać, bo kulinarnie danie się broni, a jego smak urzekł już niejedno podniebienie. Połączenie jajek, pomidorów, cebuli i aromatycznych przypraw to strzał w dziesiątkę.


REKLAMA


Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować


Szakszuka - fit danie dla wszystkich. Jest pożywne i zdrowe
Przygotowanie dania wymaga trochę czasu, ale warto go poświęcić, aby na naszym talerzu pojawiła się aromatyczna szakszuka. Fit potrawy mają to do siebie, iż znajdziemy w nich zbilansowane smaki i składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. A w szakszuce za te aspekty odpowiadają głównie jajka i świeże warzywa. Jakie dokładnie składniki są potrzebne? Poniżej szczegółowa lista:


3 jajka
4 duże pomidory
1 papryka czerwona
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, kumin
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki


Przepis na szakszuka - wykonanie krok po kroku. Danie zrób w głębokiej patelni
Do przygotowania potrawy najlepiej sprawdzi się żeliwna patelnia, która długo utrzymuje ciepło, ale jeżeli nie masz jej w swoim asortymencie kuchennym, to wykorzystaj inne naczynie - ważne, aby było głębokie. Jak przedstawia się prosty przepis na szakszuka? Szczegółowa instrukcja przygotowania znajduje się poniżej:


Warzywa myjemy pod bieżącą wodą. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, zdejmujemy z nich skórkę i kroimy na mniejsze kawałki
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, a po chwili także czosnek i paprykę. Całość podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy według uznania
Dusimy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 10-15 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, aby z pomidorów odparował nadmiar wody
Posypujemy posiekaną natką z pietruszki, a następnie w sosie robimy 3 "dołki" i w każdy z nich wbijamy jajko
Ponownie przykrywamy i smażymy jeszcze przez kilka minut (białko powinno być ścięte, a żółtko przez cały czas pozostawać płynne)
Zdejmujemy z palnika i serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu


Szakszuka z kiełbasą chorizo - alternatywna wersja dania dla mięsożerców
Wiele osób nie wyobraża sobie dania bez dodatku mięsnego, a w takiej sytuacji z pomocą przychodzi zmodyfikowana wersja potrawy, czyli szakszuka z kiełbasą chorizo. Jak ją zrobić? To bardzo proste - wystarczy podsmażyć kiełbasę razem z cebulą, czosnkiem i papryką, a następnie dodać pomidory i jajka. w okresie warto sięgać po świeże pomidory, a jeżeli nie mamy do nich dostępu, świetnie sprawdzą się także pomidory z puszki lub pulpa pomidorowa.
Zobacz też: Sałatka z surimi zaskoczy całą rodzinę. Zrób ją na niedzielę dla bliskich
Idź do oryginalnego materiału