W tym roku, zamiast kupować zakwas na żurek, warto spróbować przyrządzić go samodzielnie. Dzięki temu danie wyjdzie jeszcze smaczniejsze niż zwykle. W dodatku samo przygotowanie zakwasu nie jest trudne. Wystarczy znać kilka zasad, które sprawią, iż zakwas wyjdzie idealny. Sprawdź, jak go zrobić.
Co jest najważniejsze dla przygotowania perfekcyjnego zakwasu na żurek? Najważniejsze zasady
Sekret idealnego zakwasu na żurek tkwi w odpowiednich proporcjach. Zaleca się, aby trzymać się proporcji 1:3. Oznacza to więc, iż na jedną porcję mąki dajemy trzy porcje wody. Pozwoli to uzyskać idealną gęstość żurku.
W dodatku proporcje te zapewnią odpowiedni smak, który nie będzie ani zbyt kwaśny, ani zbyt mdły. Istotne jest również to, aby w takich samych proporcjach przygotować żurek, czyli na jedną porcję przygotowanego zakwasu, dać trzy porcje bulionu.
Kluczowe dla smaku tego dania jest także to, by użyć odpowiedniej mąki. Zaleca się stosowanie mąki żytniej typu 2000, czyli mąki razowej.
Pamiętajmy także, iż do przygotowywania zakwasu należy zabrać się około 2-3 tygodnie przed Wielkanocą. To idealny moment, aby rozpocząć przyrządzanie tego tradycyjnego dania. Uważajmy jednak, aby nie umieszczać zakwasu w plastikowych lub metalowych naczyniach. Najlepszym wyborem będzie szklany słoik.
Czytaj również: Pij z wodą lub dodaj do sałatki. Obniżysz poziom cukru i pożegnasz zbędne kilogramy
Jak zrobić idealny zakwas na żurek? O tym musisz pamiętać
Przygotowanie zakwasu na żurek wbrew pozorom nie jest trudne. najważniejsze jest zachowanie wspomnianych proporcji oraz użycie odpowiednich składników. Do produktów, których będziemy potrzebowali do przyrządzenia zakwasu, należy:
- 150 g mąki żytniej typ 2000,
- 450 ml wody,
- 10 kulek ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 4 ząbki czosnku.
Przygotowanie zakwasu rozpoczynamy od zagotowania w garnku wody i ostudzenia jej. Następnie chłodną, przegotowaną wcześniej wodę wlewamy do wyparzonego słoika. Wsypujemy również do niego mąkę i całość dokładnie mieszamy.
Kolejnym krokiem jest rozgniecenie wraz z łupiną czosnku, który dorzucamy do naczynia. Na koniec dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Słoik dokładnie przykrywamy gazą albo czystą ściereczką. W przypadku, gdy zależy nam na czasie, to przez 6 dni mieszamy co jakiś czas zakwas, aby przyspieszyć cały proces. Wtedy to szóstego dnia możemy już ugotować z niego żurek.
Natomiast, jeżeli jeszcze nie planujemy gotować z niego zupy, to zakwas przelewamy przez sito, aby odcedzić przyprawy i czosnek. Sam czysty zakwas zakręcamy w słoiku i wstawiamy do lodówki na okres maksymalnie dwóch tygodni.
Zobacz też:
Zostało ci ciasto na pierogi? Zamiast dorabiać farszu, zrób te obłędne placki
Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Robi się prawie sam, a smakuje każdemu
Smażona ryba nie musi ociekać tłuszczem. Wystarczy, iż zrobisz to