Zrób to z rzodkiewkami zaraz po przyjściu do domu. Zachowają świeżość i chrupkość na dłużej

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Rzodkiewki mają prawie same zalety - Pyszności; foto: Canva


Rzodkiewki mają niemal same zalety. Ich ciekawy, lekko pikantny smak dodaje sałatkom charakteru, a jednocześnie zapewnia organizmowi solidną dawkę witamin i minerałów. A jednak tuż obok tych niewątpliwych zalet stoi pewna poważna wada: rzodkiewki potwornie gwałtownie tracą świeżość. Na szczęście możesz tego uniknąć w bardzo prosty sposób.

Doskonale sprawdzają się jako składnik chłodnika, surówek i twarożku. Mają też sporo adekwatności prozdrowotnych. Są niskokaloryczne, wspierają pracę jelit, a dzięki zawartemu w nich olejkowi gorczycowemu i kwercetynie stymulują trawienie i działają przeciwzapalnie. Co ciekawe, podobnymi funkcjami charakteryzują się też ich liście, z których można zrobić pyszne pesto. Tak — rzodkiewki, jak już wspomnieliśmy, mają niemal same zalety.

Rzodkiewki mają prawie same zalety – Pyszności; foto: Canva

Istnieje założenie, iż żeby cieszyć się świeżymi i cudownie chrupiącymi rzodkiewkami, należy je spożyć jak najszybciej po zebraniu. To fakt — poza lodówką ich jędrność jest wyjątkowo krucha i sięga maksymalnie 1-2 dni. Sama chłodziarka też tu kilka pomaga. zwykle już po 3 dniach zamiast pysznych, twardych rzodkiewek spotykamy tam miękkie, niesmaczne kulki, które wstyd komukolwiek podać na kanapce. Zmiana takiego zjawiska jest bardzo prosta i wystarczy znajomość jednego triku.

Przechowywanie rzodkiewek

Jeśli spodziewałeś się znaleźć tu jakąś przełomową informację pod tytułem „nie przechowuj rzodkiewek w lodówce”, to musimy cię rozczarować. Chłodziarka to rzeczywiście dobre miejsce dla tych smacznych warzyw (w przeciwieństwie do np. ogórków). Diabeł, jak to zwykle w kulinariach bywa, tkwi tutaj w szczegółach.

Po pierwsze: nic w pośpiechu. Po kupieniu rzodkiewek nie wrzucaj ich tak po prostu do lodówki. Najpierw musisz je odpowiednio przygotować, a następnie urządzić im przytulne gniazdo. Jak to zrobić? Na początek odkrój liście, a rzodkiewki umyj. Następnie przełóż je do słoika korzonkami do dołu i zalej je niewielką ilością chłodnej wody. Nie używaj jej jednak zbyt dużo, bo rzodkiewki zaczną tracić smak.

Taka kanapka ma sens tylko wtedy, gdy rzodkiewki są świeże i chrupiące – Pyszności; foto: Canva

Teraz możesz już wstawić słoik do lodówki. Żeby zachowały swój smak i świeżość choćby przez tydzień, regularnie wymieniaj im wodę — choćby dwa razy dziennie. Zajmie ci to dosłownie kilka sekund, a zjadając rano kanapki z pysznymi, chrupiącymi rzodkiewkami, zdasz sobie sprawę, iż było warto!

Idź do oryginalnego materiału