Baranek wielkanocny to nieodzowny element zbliżających się świąt, dlatego nie powinno go zabraknąć. To właśnie on stanowi symbol ciała Jezusa Chrystusa. Są baranki cukrowe, czekoladowe, a coraz większą popularność zyskują również te w formie maślanej. Jak je zrobić?
Jeszcze nie tak dawno, baranek wielkanocny w takiej formie można by było uznać za towar luksusowy. W sklepach zauważalna jest obniżka cen masła, dzięki czemu przygotowanie baranka w takiej wersji, nie powinno być dla ciebie większym problemem. Co prawda, trudno go będzie zabrać na tradycyjne święcenie wielkanocnych pokarmów, ale na świątecznym stole będzie naprawdę piękną ozdobą.
Baranek wielkanocny – obowiązkowy symbol rodzinnych świąt
Niezależnie od tego, czy jesteś fanem baranków cukrowych czy chciałbyś spróbować swoich sił, by przygotować baranka w wersji maślanej, to wiedz iż baranek wielkanocny to symbol, który od wieków jest obecny podczas Świąt Wielkanocy. Oznacza czystość, pokorę, posłuszeństwo i niewinność. Przypomina o tym, iż wszyscy zostaliśmy zaproszeni na Ucztę Pańską, a wszystkie grzechy zostały odkupione. Baranek wielkanocny, podobnie jak pozostałe tradycje wielkanocne, jest obecny w polskich domach od naprawdę wielu lat.
Określa się go również mianem agnuska. Wykonywano go niegdyś z wosku, marcepanu, ciasta, a na królewskich dworach gościł baranek wielkanocny wykonany z porcelany, złota czy srebra. Obecnie, najpopularniejszą formą, gdy weźmie się pod uwagę przepisy na Wielkanoc, są baranki wykonane z ciasta, czekolady bądź cukru. A co powiesz na wersję z masła? Można je kupić w sklepie, jak też przygotować w swoim domu.
Baranek wielkanocny – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Dorota Kamińska
Maślany baranek wielkanocny – jak go zrobić?
Cały proces jest dziecinnie prosty. Tak podany baranek wielkanocny podczas śniadania, będzie wyglądał wspaniale. Stół stanie się bogatszy nie tylko w popularne dania, ale również w przepiękne, naturalne ozdoby wielkanocne.
Składniki:
- masło
- drewniana forma w kształcie baranka
- listki bukszpanu bądź pietruszki
- ziarenka pieprzu
- rzeżucha.
Sposób przygotowania:
- Wyjmij masło z lodówki i pozostaw je do momentu, aż nabierze plastycznej konsystencji.
- Wyparz we wrzątku drewnianą foremkę na baranka, zmocz go w zimnej wodzie i pozostaw na kilka godzin.
- Wyjmij foremkę z wody, obsyp ją solą i wetrzyj w wewnętrzne ściany foremki.
- Wypełnij foremkę dużą ilością masła i zamknij.
- Usuń nadmiar masła i włóż foremkę do zamrażarki na około 20 minut.
- Otwórz formę i delikatnie wyjmij baranka wielkanocnego.
- Postaw go na talerz z rzeżuchą, wykonaj oczy z ziarenek pieprzu, a uszy – np. z bukszpanu.
Rzeźbienie w maśle – Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Dorota Kamińska
Jak manualnie wyrzeźbić maślanego baranka wielkanocnego?
Jest jeszcze jeden, prosty sposób, który pozwoli przygotować ci tę przystawkę na Wielkanoc. W przypadku, gdy nie masz pod ręką drewnianej foremki, to możesz własnoręcznie wyrzeźbić baranka z kostki masła. Cały proces nie jest zbyt skomplikowany, a daje mnóstwo zabawy i satysfakcji. Staraj się być dokładnym. Kształt baranka, nadasz mu przy pomocy nożyka.
Zobacz, jak zrobić gniazdka bezowe w wielkanocnym wydaniu. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: