Wiosna to dobry czas na włączenie więcej warzyw do swojej diety. To również okres, w którym chętniej sięgamy po lekkie i świeże dania. Takim właśnie jest sałatka z kalafiora, którą można podawać solo lub jako dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdzi się na świąteczny stół. Z pewnością zachwyci gości, którzy gwałtownie zapomną o klasycznej jarzynowej.
Sałatka z kalafiora dobra na Wielkanoc. Lekka i smaczna
Kalafior to jeden z symboli nadejścia wiosny. Warzywo to jest prawdziwą bombą witaminową, która jest przy tym bogata w błonnik i przeciwutleniacze. Ponadto to niskokaloryczna opcja, którą warto włączyć do swojej codziennej diety. Kalafior wpływa między innymi na odporność czy pracę układu trawiennego. W wersji surowej nie traci swoich adekwatności, dlatego sałatka z jego udziałem to strzał w dziesiątkę, jeżeli chodzi o wiosenne propozycje.
To również dobra opcja na spróbowanie czegoś nowego, jeżeli chodzi o menu na Wielkanoc. Tradycyjna sałatka jarzynowa to klasyk, ale sałatka z surowego kalafiora z pewnością zaskoczy gości i posmakuje każdemu. Będą prosić o dokładkę i przy tym o przepis. Sałatka z wykorzystaniem kalafiora jest chrupiąca i smaczna. W dodatku świetnie komponuje się z innymi świątecznymi przysmakami, takimi jak jajka czy pieczone mięsa.
Warto wykorzystać ten wiosenny skarb, który smakuje lekko orzechowo i pikantnie, przez co idealnie wpasowuje się w świąteczne nuty smakowe. W połączeniu z innymi składnikami takimi jak ogórki czy koperek tworzy doskonałą propozycję wiosennego przysmaku, który z pewnością zrobi furorę.
Zobacz także: Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę
Jak zrobić sałatkę z surowego kalafiora? Wypróbuj ten przepis
Surowy kalafior jest niezwykle chrupki i bogaty w cenne składniki odżywcze. Wiele osób preferuje jednak starcie go na tarce o drobnych oczkach, aby wykorzystać go w formie “ryżu". Dzięki temu można wykorzystać choćby i twarde nóżki kalafiora, które pełne są witamin i minerałów. Do przygotowania tej smakowitej sałatki będziesz potrzebować:
- 1 kalafior średniej wielkości
- 5 ogórków konserwowych
- Pęczek koperku
- Natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 ½ łyżki majonezu
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Przyrządzanie sałatki zacznij od starcia umytego kalafiora na tarce o drobnych oczkach. Pokrój ogórki w kostkę i dodaj do kalafiora. Posiekaj koperek i natkę pietruszki najdrobniej jak tylko to możliwe.
W osobnej miseczce połącz majonez z musztardą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj przygotowany sos z pokrojonymi składnikami i następnie całość dopraw solą oraz pieprzem. Odstaw sałatkę na chwilę do lodówki, aby smaki “się przegryzły". Smacznego!
Zobacz też:
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji znika ze stołu 5 minut. Wrzuca do niej nietypową rzecz
Jesteś na diecie? Wypróbuj przepis na dietetyczny żurek wielkanocny
To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem