Jeśli lubisz dania z ziemniakami w roli głównej, to mamy dla ciebie coś naprawdę wyjątkowego. Szybka zapiekanka ziemniaczana to danie, które pokocha każdy z twoich domowników. Przepis jest prosty, a efekt pozytywnie cię zaskoczy. Przekonaj się, jakie to smaczne.
Szybka zapiekanka ziemniaczana – proste danie i niezwykły smak
Czym wyróżnia się szybka zapiekanka ziemniaczana na tle innych dań, do których wykorzystuje się ziemniaki? W tym przypadku możemy mówić o wyjątkowej palecie smaków, bo smak popularnego polskiego dodatku do obiadu został podkreślony przez por, szpinak i jajka. Tego typu zapiekanka stanowi świetną opcją na rodzinny obiad. Wszystko wskazuje na to, iż już na stałe zagości w twoim menu. To danie można robić codziennie i możesz być pewny tego, iż nigdy ci się nie znudzi. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj coś smacznego, z naprawdę prostych składników.
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Frische Rezepte
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?
Przepis jest stosunkowo szybki. Oprócz wcześniej wspomnianych składników będzie ci potrzebnych jeszcze kilka produktów, które z pewnością masz w swoim domu. Zatem nie czekaj dłużej i do dzieła!
Składniki:
- 6 ziemniaków
- woda
- 5 jajek
- por oliwa z oliwek
- 12 łyżeczek soli
- nasiona kminku
- masło
- szpinak
- olej słonecznikowy
- koperek
- 100 g startego sera żółtego
- 2 łyżki mąki
- mleko – 2 szklanki
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Szybka zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na danie, na które nie musisz poświęcać zbyt dużo czasu. Jego przygotowanie, rozpocznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w większe kawałki. Przełóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem. Weź jajka i gotuj je przez 9 minut od czasu zagotowania. Dobrze umyj pora, pokrój go w piórka i następnie podsmaż na patelni z oliwą z oliwek. Posól ziemniaki, a pora przykryj pokrywką i smaż jeszcze przez 3-5 minut. Przypraw go szczyptą kminku. Ugotowane jajka przekrój na pół, a ziemniaki — odcedź.
Zapiekanka przed wstawieniem do piekarnika – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Frische Rezepte
Przełóż je do miski, dodaj masło i utłucz. Do miski z ziemniakami przełóż podsmażonego pora i dobrze wymieszaj. Dodaj liście świeżego szpinaku i wymieszaj składniki. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj olej słonecznikowy i przełóż mieszankę ziemniaczano-porowo-szpinakową. Dobrze rozprowadź ją w naczyniu i dodaj jajka. Posiekaj koperek i zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach. Przygotuj sos beszamelowy. Na patelni rozpuść odrobinę masła, dodaj 2 łyżki mąki i następnie wlej 2 szklanki mleka, które nie powinno być zimne. Wlewając je, ciągle mieszaj pozostałe składniki.
Gdy uzyskasz jednolitą masę, dodaj gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Pod sam koniec przygotowania sosu, dodaj posiekany koperek i starty żółty ser. Sos powinien zgęstnieć. Wylej go na wierzch zapiekanki, do naczynia żaroodpornego. Teraz, wstaw ją na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekanka ziemniaczana jest już gotowa. Smacznego!
A co powiesz na zapiekane ćwiartki ziemniaków z mięsem mielonym? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: