Kuchnia chińska jest różnorodna i smakowita. Pełno w niej ryżu, sosów, pierożków, warzyw i mięsa. Kubki smakowe Polaków podbił kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Zanim wybierzesz się do restauracji, by skosztować tego dania, zerknij na przepis. Jest tak proste, iż zrobisz je samodzielnie w domu i będzie 10 razy lepsze niż to podawane w knajpach. Potrawka wygląda smakowicie, jest sycąca, a w towarzystwie ryżu idealnie sprawdzi się na obiad.
Kurczak to zawsze świetny pomysł na obiad. Tym razem zamiast kotletów czy pieczonych udek, przyrządź mięso na patelni w otoczeniu warzyw, przypraw i wyrazistego sosu o słodko-kwaśnym smaku. Potrawa praktycznie robi się sama. Wystarczy dodawać na patelnię składniki wg porządku i od czasu do czasu mieszać. Przy tej banalne recepturze żadna kulinarna potyczka ci nie grozi. Rzuć okiem na listę niezbędnych produktów i sposób przygotowania.
Przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym
Składniki:
1 słoik sosu słodko-kwaśnego
2 średnie piersi z kurczaka
1 duża cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
papryka czerwona średnia
1 duża cukinia
przyprawa do kurczaka
pieprz, sól
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Krok 1.
Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą, wkładamy do chłodziarki na 30 minut.
Krok 2.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka, aż się zarumieni. Wrzucamy posiekaną cebulę, a gdy zmięknie, przekładamy pokrojoną w kosteczkę paprykę, a zaraz potem cukinię.
Krok 3.
Dusimy przez 5 minut pod pokrywką, a następnie zalewamy składniki sosem ze słoika. Dusimy jeszcze 10 minut. Na sam koniec łączymy potrawkę z koncentratem, mieszamy i podajemy z osobno ugotowanym ryżem. Smacznego.