Zrób czarny miód, dodając do niego te ziarenka. Jedna łyżeczka dziennie zastąpi garść leków

pysznosci.pl 1 rok temu

Czarny miód to doskonały specyfik, jednak kilka osób o nim słyszało. Okazuje się, iż jego adekwatności prozdrowotne potrafią wprawić w osłupienie. Jest niezwykle zdrowy, świetnie radzi sobie jako środek przeciwzapalny, przez co jest doceniany w medycynie naturalnej.

Czarny miód możemy z powodzeniem zrobić samodzielnie w domu. To nic trudnego. A nasz organizm bardzo gwałtownie nam za to podziękuje. Wystarczy, iż dodamy do niego trochę tych ziarenek, a zyskamy naturalny antybiotyk i poprawimy smak miodu. Nie warto zwlekać, ponieważ dbanie o odporność jest ważne o każdej porze roku.

Czarny miód – adekwatności. Dodaj te ziarenka, a zadzieje się magia

Czarnym miodem nazywamy miód z nasionami i olejem z czarnuszki. Dzięki takiemu dodatkowi zyskuje nie tylko całkowicie nowy, ciemny kolor, ale też intensywniejszy smak oraz zapach. Takie połączenie wykazuje również korzystne prozdrowotne działanie. Witaminy, minerały i przeciwutleniacze zawarte w czarnym miodzie potrafią zdziałać cuda.

Sprawdź również: Zagotuj mleko i wrzuć torebkę herbaty. Efekt zwali cię z nóg

Miód z dodatkiem czarnuszki działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ma również adekwatności przeciwzapalne, wspomaga trawienie oraz obniża ciśnienie i cholesterol. Powinny spożywać go również osoby, które mają alergie i zależy im na zdrowej skórze.

Przepis na czarny miód. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • 1 szklanka miodu,
  • pół szklanki wody.
  • 2 łyżki nasion czarnuszki,
  • olej z czarnuszki – 2 łyżki
  • 2 łyżeczki mielonego lub świeżo startego imbiru,
  • 2 łyżki cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. W małym garnku zagotowujemy pół szklanki wody, a następnie dodajemy nasiona czarnuszki i imbir w dowolnej formie oraz wyciskamy sok z cytryny. Po pięciu minutach odstawiamy wywar do ostygnięcia.
  2. W kąpieli wodnej podgrzewamy miód oraz olej z czarnuszki. Nie wolno jednak doprowadzać do wrzenia. Temperatura nie może być wyższa niż 40 stopni, bo składniki stracą swoje adekwatności.
  3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przelewamy do słoika.

Warto pamiętać, iż nie powinniśmy przekroczyć dziennej dawki miodu z czarnuszką – tj. jednej łyżki dziennie.

Idź do oryginalnego materiału