W przypadku, gdy po przygotowaniu obiadu zostaje nam porcja kaszy, której żal wyrzucać, to, zamiast pozwolić, by się zmarnowała, możemy wykorzystać ją w zupełnie nowy sposób. Z kilku prostych składników w chwilę stworzymy pełnowartościowe, aromatyczne danie, które zachwyci smakiem i zapachem.
Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną? Ten produkt to prawdziwa skarbnica
Kasza jęczmienna nie tylko jest smacznym składnikiem wielu dań, ale i produktem, który zasługuje na stałe miejsce w codziennej diecie. Dostarcza ona cennych składników odżywczych i wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu.
Z racji tego, iż obfituje w błonnik, wspiera prawidłowe działanie układu trawiennego, reguluje pracę jelit i pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej. Oprócz tego zawiera magnez, żelazo, fosfor i cynk, które biorą udział w licznych procesach i wspomagają zdrowie, a także wzmacniają odporność organizmu.
Dodatkowo spożywanie kaszy jęczmiennej może obniżać poziom cholesterolu we krwi i pomaga kontrolować poziomu cukru. Co więcej, poprawia koncentrację i pomaga zadbać o kondycję fizyczną, zdrowotną oraz o ogólne samopoczucie.
Czytaj również: Większość z nas dodaje to do ziemniaków. To najgorsze połączenie
Co przygotować z ugotowanej kaszy? To danie pokocha cała rodzina
Chcąc wykorzystać pozostałą nam po obiedzie kaszę, możemy przygotować pyszne danie, bazujące na niej. Mowa o kaszotto z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą. Wystarczy więc chwila, aby przyrządzić smaczny obiad i równocześnie nie zmarnować jedzenia z poprzedniego posiłku. Oto co jest potrzebne do zrobienia tego posiłku:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej,
- 1 mozzarella,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 mały bakłażan,
- 1 mała papryka,
- 1 ząbek czosnku,
- 0,5 szklanki starego sera gouda,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- świeża bazylia do dekoracji,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie posiłku zaczynamy od pokrojenia w kostkę bakłażana, posolenia go i odstawienia na chwilę, by puścił sok. Następnie osuszamy go papierowym ręcznikiem. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej posiekaną cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dorzucamy także pokrojoną w kostkę paprykę oraz bakłażana. Smażymy kilka minut, aż wszystko się zarumieni.
Do tego dodajemy ugotowaną kaszę, zioła oraz przyprawy. Całość mieszamy i dorzucamy do tego pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Smażymy potrawę jeszcze przez około 3 minuty. Na wierzchu dania układamy kawałki mozzarelli, posypujemy je startym serem i przykrywamy patelnię. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu, aby ser mógł się rozpuścić. Danie podajemy gorące i udekorowane świeżą bazylią.
Zobacz też:
Ryż nigdy więcej się nie poskleja. Wystarczy, iż ugotujesz go "po japońsku"
O niebo zdrowsza od owsianki. Seniorzy powinny jeść regularnie
Te rogale świętomarcińskie smakują lepiej niż w cukierni. najważniejszy jest 1 składnik



![Trzynaste Wielkie Tarnowskie Dionizje – święto wina na Starówce [ZDJĘCIA]](https://www.temi.pl/wp-content/uploads/2025/11/2025-dionizje-21-scaled.jpg)







