Żółtko w roli głównej – przepis na maślaną grzankę z żółtkami konfitowanymi i w panierce

kurier-nakielski.pl 2 godzin temu

Szukacie oryginalnego sposobu na podanie jajek? Proponujemy skupić się na żółtkach. Są nie tylko skarbnicą wartości odżywczych, ale mają też wielu miłośników ze względu na swój bogaty, kremowy smak. W zależności od tego, jak są przygotowane, będą miały różną konsystencję. Sięgając po przepis na grzanki z żółtkami konfitowanymi i żółtkami w panierce, zaskoczycie wszystkich daniem niczym z wykwintnej restauracji.

Nie od dziś wiadomo, iż jaja kurze to bomba witaminowa i doskonałe źródło innych składników odżywczych, które mogą mieć zbawienny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. kilka jest produktów żywnościowych, które mogą im dorównać. Warto pamiętać, iż szczególnie wartościową ich częścią jest żółtko, które ma bardziej zróżnicowany skład chemiczny niż białko.

– W żółtkach znajdziemy całą gamę witamin, m.in. A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, które odgrywają istotną rolę dla prawidłowego funkcjonowania różnych organów – wymienia Tomasz Jokiel, specjalista z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – To również ważne mikro i makroelementy, a więc potas, żelazo, magnez, jod, fosfor, wapń, cynk, miedź, selen. Żółtka mają korzystny układ tłuszczów i zawierają cenną lecytynę, a także luteinę. Ich spożywanie pomaga regulować pracę narządów, wzmacnia odporność, chroni przed wieloma chorobami, a także poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Jak wydobyć z żółtka maksimum smaku?

Oprócz posiadania walorów zdrowotnych, żółtko jest przede wszystkim wyjątkowo smaczne.Dzięki swojej wszechstronności jest też wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Ma adekwatności emulgujące, dlatego może być bazą sosów. Jest też nieocenionym składnikiem w procesie przygotowywania wypieków i deserów, wpływając na ich smak i konsystencję oraz stanowiąc bazę lodów i kremów.

Jaja bardzo często stanowią też głównego bohatera dania, a sposobów na ich przygotowanie jest wiele. Do najbardziej typowych należą jaja na miękko i na twardo oraz jajecznica. Ale na tym jajeczne możliwości się nie kończą. Metodą na przygotowanie żółtek, wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni, jest konfitowanie. Ma ona swoją długą historię i jej początki były związane głównie z przygotowaniem mięsa. Polega ona na zanurzeniu w oleju (pierwotnie wykorzystywano przede wszystkim smalec gęsi) i poddawaniu obróbce termicznej w niskiej temperaturze przez długi czas.

– Przy konfitowaniu żółtek liczy się ostrożność w działaniu i dokładne przestrzeganie zaleceń odnośnie temperatury i czasu – podkreśla ekspert marki Fermy Droniu Jokiel. – Aby cały proces się udał, musimy sięgnąć po świeże jaja, najlepiej od młodych kur. Takie żółtka będą zwarte, dzięki czemu bez problemu oddzielimy je od białek i zanurzymy w oleju. Inną efektowną metodą przygotowania żółtek jest zasypanie ich w bułce tartej, a następnie włożenie na krótko do rozgrzanego oleju. Takie żółtka będą świetnym dodatkiem do kanapek, przekąsek lub sałatek.

Przepis na żółtka konfitwanei w panierce z szarą pieczarką na maślanej grzance

Składniki na 4 porcje:

  • 8 jaj rozmiar M lub L Fermy Drobiu Jokiel
  • 4 szare pieczarki
  • bułka paryska
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki bułki tartej
  • łyżka suszonego oregano
  • łyżka prażonego sezamu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • garść kiełek do przybrania
  • sól, pieprz

Najdokładniej jak można oddzielamy żółtka od białek. Wysypujemy grubą warstwę bułki tartej do talerza z rantem i równo rozprowadzamy na dnie. Robimy w bułce delikatne wgłębienia. Cztery żółtka delikatnie układamy na bułce i przysypujemy bułką tartą. Każde żółtko powinno być całe pokryte panierką z bułki tartej. Żółtka odkładamy do lodówki na co najmniej 60 min. Po tym czasie wyjmujmy je delikatnie z panierki. W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy na głęboki olej żółtka na 4 sekundy i wyjmujemy. Najlepiej zrobić to na podbieraku z siatką. Trzeba robić to niezwykle delikatnie. Żółtko będzie odrobinę ścięte (na tyle, żeby można je było przenieść) z zewnątrz ale płynne w środku.

Oliwę przelewamy do żaroodpornej miseczki. Wkładamy do niej i całkowicie zanurzamy cztery żółtka.Miseczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 70 stopni i pieczemy45 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika, a następnie z oliwy.Żółtko powinno być elastyczne, ciągnące się, smarowne. Dobrze jest wykorzystać do tego AirFryera, pozwoli to lepiej zapanować nad czasem i temperaturą.

W międzyczasie przygotowujemy grzyby, które myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki, następnie obsmażamy na maśle z dwóch stron do zarumienienia. W trakcie smażenia grzyby delikatnie solimy, pieprzymy i posypujemy suszonym oregano.

Wykrawamy z bułki 4 kromki i obsmażamy z dwóch stron na maśle, aż będą zarumienione i chrupiące. Nacieramy grzanki z obydwu stron ząbkiem obranego czosnku.

Wykładamy na każdą grzankę jedno konfitowaną żółtko i rozsmarowujemy je po grzance niczym masło, następnie kładziemy plasterki grzybów, a na nie żółtko z panierką. Wszystko posypujemy drobno posiekanym, szczypiorkiem, sezamem i przybieramy kiełkami.

Smacznego!

Fermy Drobiu Jokiel

Idź do oryginalnego materiału