Polacy uwielbiają tradycyjne pyzy, które słyną z wyjątkowego smaku i prostego nadzienia. jeżeli jednak znudził ci się już ten przepis i szukasz interesującego pomysłu na obiad, to spróbuj wersji niemieckiej. Bawarskie knedle przygotowuje się bardzo podobnie, ale różnica polega na nadzieniu. W tym wypadku nie będzie to mięso, a chrupiące grzanki.
REKLAMA
Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych
Jak robi się pyzy ziemniaczane? Z tym dodatkiem smakują najlepiej
Bawarskie knedle ziemniaczane to pomysł na pyszny i oryginalny obiad. Ciasto robi się z ziemniaków i jajek, a zamiast mięsnego nadzienia do każdej pyzy wkłada się chrupiącą grzankę. Przypieczony chleb nadaje temu daniu zaskakującego smaku i ciekawej konsystencji, dlatego nasi sąsiedzi tak się nim zajadają. jeżeli zastanawiasz się, z czym podawać takie knedle, to najlepiej sprawdzi się omasta z boczku. Poniżej przedstawiamy przepis na tę smaczną potrawą.
Zobacz też: Domowy przepis babci na knedle ze śliwkami. Nim zabierzesz się za gotowanie, lepiej sprawdź owoce
Z czego zrobić pyzy? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzeba do przygotowania pyz po niemiecku, to:
kilogram ziemniaków,
3 jajka,
2 bułki,
100 gramów wędzonego boczku,
masło lub olej,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.
Przepis na knedle ziemniaczane. Przygotowywanie obiadu nie zajmie ci wiele czasu
Na początek obieramy ziemniaki i gotujemy w nieosolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedzamy je i studzimy.
Gdy ziemniaki przestygną, przeciskamy je przez praskę i przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat.
Wbijamy do ziemniaków jajka, dodajemy przyprawy. Całość mieszamy i zagniatamy ciasto.
Bułki kroimy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy masło lub olej, a następnie na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną bułkę i smażymy, aż uzyskamy chrupiące grzanki.
Z ziemniaczanej masy formujemy kuleczki. Robimy w nich otwór i wkładamy do środka małą grzankę. Zalepiamy dokładnie ciasto.
W garnku gotujemy wodę, a gotowe pyzy wrzucamy do wrzątku. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez około 20 minut.
W międzyczasie zabieramy się za omastę. W tym celu kroimy boczek w kostkę i smażymy go na wolnym ogniu, aż powstaną skwarki.
Ugotowane pyzy wyciągamy dzięki łyżki cedzakowej i przekładamy na durszlak. Przelewamy je niewielkim strumieniem zimnej wody, aby się ze sobą nie skleiły. Niemieckie pyzy podajemy ze skwarkami z boczku.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.