Znowu ciasto cukiniowe? Przekonaj choćby największych sceptyków!

codojedzenia.pl 3 tygodni temu

Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego na deser, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto cukiniowe. To niezwykle wilgotne, aromatyczne i pełne smaku ciasto, które zaskoczy choćby największych sceptyków. Cukinia nadaje mu delikatną strukturę i sprawia, iż długo pozostaje świeże. Można je wzbogacić dodatkiem orzechów, cynamonu czy choćby kawałków czekolady.

Sprawdź mój najnowszy przepis na ciasto cukiniowe i przekonaj się, iż warzywa w deserach to strzał w dziesiątkę!

Cukinia + czekolada = duet idealny! Sprawdź przepis na ciasto cukiniowe z kruszonką

Już niedługo zacznie się sezon na cukinię, więc przepis na ciasto cukiniowe na pewno się przyda. U mnie to już tradycja — nie dość, iż cudownie smakuje, to jeszcze świetnie pomaga zutylizować to warzywne dobrodziejstwo. Wiadomo, jak cukinia zacznie rosnąć, to nie kończy się na jednej — pojawia się cała rodzina, jedna za drugą.

To ciasto pachnie obłędnie — cynamon, karmel, no i coś jeszcze… może nostalgia? Brązowy cukier robi tu świetną robotę — nadaje ciemniejszy kolor i lekko karmelowy posmak. A iż z cukinią się nie certolę, to starłam całą, posoliłam odrobinkę i wrzuciłam na sito. Przed dodaniem porządnie ją odcisnęłam, bo ciasto ma być wilgotne, ale nie półpłynne.

Poza cukinią, brązowym cukrem i cynamonem, dorzuciłam też czekoladę, bo czemu nie? A na wierzch — moja ulubiona owsiana kruszonka z cynamonem i brązowym cukrem. Wyszedł jej solidny kopczyk, ledwo się do formy zmieściła. Ale było co chrupać!

Kiedy życie daje cukinię – piecz ciasto! Przepis na ciasto cukiniowe znajdziesz na „Codojedzenia”!

Zróbcie to dla siebie (i dla cukinii) – sięgnijcie po przepis na ciasto cukiniowe, a gwarantuję, iż będziecie zaskoczeni, jak dobrze smakuje ciasto z… warzywem. Wiem, brzmi podejrzanie. Warzywo w cieście? Ale serio – cukinia jest tu zupełnie niewyczuwalna. No chyba iż wzrokiem, bo ten zielonkawy akcent ładnie przebija przez każdy kawałek i dodaje uroku.

Z cukinią piekę na wiele sposobów. Czasem dorzucam do niej marchewkę i wychodzi duet idealny – marchewkowo-cukiniowe ciasto, czyli warzywniak w formie deseru. Ale klasyka to jednak czekolada. Cukinia + czekolada = wielka miłość. Moje pierwsze cukiniowe ciasto było właśnie czekoladowe i do dziś wspominam te wakacje, kiedy cukinia w ogrodzie szalała, rosła jak na drożdżach, a ja piekłam jak natchniona – ciasta, muffinki, babki… wszystko z cukinią choćby bułki. Rodzina nie nadążała z jedzeniem.

I tak to się zaczęło – cukinia została ze mną na dobre. Bo wiecie, to warzywo to prawdziwy wypiekowy ninja – nic nie czuć, ale robi robotę. Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i jakby bardziej domowe. A iż zdrowiej? No to już w ogóle hit.

Więc nie zastanawiajcie się za długo. Cukinia nie będzie czekać – przepis na ciasto cukiniowe już czeka, a piekarnik sam się nie nagrzeje!

Czekoladowe Ciasto z Cukinią

Drukuj
Ilość porcji: 10-12 Czas przygotowania: 15 min Czas gotowania: 50 min 50 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Ciasto

200 g mąki pszennej

2 łyżeczki cynamonu

1½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

3 jajka

100 g cukru białego

100 g cukru trzcinowego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

160 g masła, roztopionego

340 g startej cukinii, odciśniętej z wody

100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao

Kruszonka

50 g mąki pszennej

80 g płatków owsianych

90 g cukru trzcinowego

2 łyżeczki cynamonu

100 g masła solonego

Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik na 170°C na termoobieg. Podłużną formę o wymiarach 25 x 13 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszać mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Odstawić.
  3. W osobnej dużej misce roztrzepać jajka. Dodać cukier biały i brązowy, dokładnie wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Powoli wlewać roztopione masło, cały czas mieszając do połączenia składników. Dodać suche składniki i wymieszać na gładką masę.
  4. Startą cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać cukinię i czekoladę do ciasta i delikatnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy.
  5. Do małej miski wsypać płatki owsiane, mąkę, cukier brązowy, cynamon i sól. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i wcierać je w suche składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać wierzch ciasta powstałą kruszonką.
  6. Piec ciasto na środkowym poziomie piekarnika przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia w formie na 30 minut. Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić jeszcze przez kolejne 15 minut.
  7. Pokroić ciasto na 10-12 kawałków. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału