Jeśli szukasz czegoś wyjątkowego na deser, koniecznie wypróbuj przepis na ciasto cukiniowe. To niezwykle wilgotne, aromatyczne i pełne smaku ciasto, które zaskoczy choćby największych sceptyków. Cukinia nadaje mu delikatną strukturę i sprawia, iż długo pozostaje świeże. Można je wzbogacić dodatkiem orzechów, cynamonu czy choćby kawałków czekolady.
Sprawdź mój najnowszy przepis na ciasto cukiniowe i przekonaj się, iż warzywa w deserach to strzał w dziesiątkę!
Cukinia + czekolada = duet idealny! Sprawdź przepis na ciasto cukiniowe z kruszonką
Już niedługo zacznie się sezon na cukinię, więc przepis na ciasto cukiniowe na pewno się przyda. U mnie to już tradycja — nie dość, iż cudownie smakuje, to jeszcze świetnie pomaga zutylizować to warzywne dobrodziejstwo. Wiadomo, jak cukinia zacznie rosnąć, to nie kończy się na jednej — pojawia się cała rodzina, jedna za drugą.
To ciasto pachnie obłędnie — cynamon, karmel, no i coś jeszcze… może nostalgia? Brązowy cukier robi tu świetną robotę — nadaje ciemniejszy kolor i lekko karmelowy posmak. A iż z cukinią się nie certolę, to starłam całą, posoliłam odrobinkę i wrzuciłam na sito. Przed dodaniem porządnie ją odcisnęłam, bo ciasto ma być wilgotne, ale nie półpłynne.
Poza cukinią, brązowym cukrem i cynamonem, dorzuciłam też czekoladę, bo czemu nie? A na wierzch — moja ulubiona owsiana kruszonka z cynamonem i brązowym cukrem. Wyszedł jej solidny kopczyk, ledwo się do formy zmieściła. Ale było co chrupać!
Kiedy życie daje cukinię – piecz ciasto! Przepis na ciasto cukiniowe znajdziesz na „Codojedzenia”!
Zróbcie to dla siebie (i dla cukinii) – sięgnijcie po przepis na ciasto cukiniowe, a gwarantuję, iż będziecie zaskoczeni, jak dobrze smakuje ciasto z… warzywem. Wiem, brzmi podejrzanie. Warzywo w cieście? Ale serio – cukinia jest tu zupełnie niewyczuwalna. No chyba iż wzrokiem, bo ten zielonkawy akcent ładnie przebija przez każdy kawałek i dodaje uroku.
Z cukinią piekę na wiele sposobów. Czasem dorzucam do niej marchewkę i wychodzi duet idealny – marchewkowo-cukiniowe ciasto, czyli warzywniak w formie deseru. Ale klasyka to jednak czekolada. Cukinia + czekolada = wielka miłość. Moje pierwsze cukiniowe ciasto było właśnie czekoladowe i do dziś wspominam te wakacje, kiedy cukinia w ogrodzie szalała, rosła jak na drożdżach, a ja piekłam jak natchniona – ciasta, muffinki, babki… wszystko z cukinią choćby bułki. Rodzina nie nadążała z jedzeniem.
I tak to się zaczęło – cukinia została ze mną na dobre. Bo wiecie, to warzywo to prawdziwy wypiekowy ninja – nic nie czuć, ale robi robotę. Ciasto wychodzi wilgotne, puszyste i jakby bardziej domowe. A iż zdrowiej? No to już w ogóle hit.
Więc nie zastanawiajcie się za długo. Cukinia nie będzie czekać – przepis na ciasto cukiniowe już czeka, a piekarnik sam się nie nagrzeje!

Czekoladowe Ciasto z Cukinią
DrukujSkładniki:
Ciasto
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
3 jajka
100 g cukru białego
100 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
160 g masła, roztopionego
340 g startej cukinii, odciśniętej z wody
100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
Kruszonka
50 g mąki pszennej
80 g płatków owsianych
90 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
100 g masła solonego
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik na 170°C na termoobieg. Podłużną formę o wymiarach 25 x 13 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i sól. Odstawić.
- W osobnej dużej misce roztrzepać jajka. Dodać cukier biały i brązowy, dokładnie wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy. Powoli wlewać roztopione masło, cały czas mieszając do połączenia składników. Dodać suche składniki i wymieszać na gładką masę.
- Startą cukinię odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać cukinię i czekoladę do ciasta i delikatnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy.
- Do małej miski wsypać płatki owsiane, mąkę, cukier brązowy, cynamon i sól. Wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i wcierać je w suche składniki palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać wierzch ciasta powstałą kruszonką.
- Piec ciasto na środkowym poziomie piekarnika przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia w formie na 30 minut. Następnie wyjąć ciasto z formy i studzić jeszcze przez kolejne 15 minut.
- Pokroić ciasto na 10-12 kawałków. Smacznego!