Zniewalający torcik bezowy z kawowym kremem. Przepis na idealnie chrupiące beziki z kremem. Twoi goście będą zachwyceni

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Torcik bezowy z pysznym, kawowym kremem, oprószony odrobiną kakao, to pomysł na idealny deser na każdą okazję. Podpowiadam, jak krok po kroku przygotować taki smakołyk. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakuje i wypróbuj przepis na torcik bezowy.

Przepis na torciki bezowe z kremem kawowym

czas przygotowania: 30 minut + 1,5 godziny na pieczenie małych bezików
porcja na ok. 12 bezików
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 3 białka,
  • 180 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,

krem kawowy:

  • 250 g sera mascarpone,
  • 300 g śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • kakao do dekoracji.

Zobacz także: Pavlova to królowa wypieków. Najlepszy przepis na boskie bezy z kremem i owocami a'la Pavlova. Deser pachnący wanilią

Jak zrobić torciki bezowe z kawowym kremem?

  1. Białka przelej do miski i zacznij ubijać mikserem.
  2. Gdy piana zacznie robić się jasna i gęstsza zacznij stopniowo dosypywać cukier. Całe ubijanie powinno zając około 15 minut. Beza ma być lśniąca, gęsta i bez widocznych drobinek cukru.
  3. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj jeszcze minutę.
  4. Formuj małe beziki dzięki łyżeczki lub rękawa cukierniczego, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piecz w 110 stopniach przez półtorej godziny.
  6. Gdy bezy się pieką, przygotuj krem: do miski przełóż serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i kawę rozpuszczalną. Zmiksuj, aż całość się połączy.
  7. Wystudzoną bezę smaruj kawowym kremem i przykryj drugim bezikiem. Wierzch oprósz kakao.

Zniewalający torcik bezowy z kawowym kremem. Przepis na idea...

+12 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału