Przepis na torciki bezowe z kremem kawowym
czas przygotowania: 30 minut + 1,5 godziny na pieczenie małych bezików
porcja na ok. 12 bezików
poziom trudności: średni
Składniki:
- 3 białka,
- 180 g cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
krem kawowy:
- 250 g sera mascarpone,
- 300 g śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- kakao do dekoracji.
Zobacz także: Pavlova to królowa wypieków. Najlepszy przepis na boskie bezy z kremem i owocami a'la Pavlova. Deser pachnący wanilią
Jak zrobić torciki bezowe z kawowym kremem?
- Białka przelej do miski i zacznij ubijać mikserem.
- Gdy piana zacznie robić się jasna i gęstsza zacznij stopniowo dosypywać cukier. Całe ubijanie powinno zając około 15 minut. Beza ma być lśniąca, gęsta i bez widocznych drobinek cukru.
- Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj jeszcze minutę.
- Formuj małe beziki dzięki łyżeczki lub rękawa cukierniczego, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w 110 stopniach przez półtorej godziny.
- Gdy bezy się pieką, przygotuj krem: do miski przełóż serek mascarpone, śmietankę, cukier puder i kawę rozpuszczalną. Zmiksuj, aż całość się połączy.
- Wystudzoną bezę smaruj kawowym kremem i przykryj drugim bezikiem. Wierzch oprósz kakao.
+12
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: