Znany youtuber spróbował pizzy Roberta Makłowicza. Jego opinia powala

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Mr Kryha i pizza według przepisu Roberta Makłowicza - Pyszności; Fot. TikTik: MrKryha (screenshot)


Pizza Roberta Makłowicza z ekstremalną ilością serów wylądowała w menu restauracji „Casa di Paolo”. Specjał postanowił przetestować Krystian Sawicki, znany w mediach społecznościowych jako Mr Kryha. Jak smakuje i ile kosztuje włoski przysmak z grubą warstwą oryginalnej mozzarelli? Jak przygotować taką pizzę w domu? Zobaczcie!

Dla Mr Kryhy, popularnego internetowego twórcy testowanie takich specjałów to chleb powszedni. Sawicki zgromadził niemałą publiczność, z którą dzieli się kulinarnymi podbojami, głównie skupiającymi się na szeroko pojętym fast foodzie. Na jego kanale znajdziemy mnóstwo nagrań, dotyczących wszelkiego rodzaju „naj”: zarówno najtańszego ulicznego jedzenia, jak i najdroższego kraftowego kebaba w Polsce. Testował i najdroższą pizzę w Polsce, i największą. Teraz przyszedł czas na tę autorstwa Roberta Makłowicza. Jak smakuje ekstremalnie serowy placek receptury znanego kulinarnego znawcy?

Przeczytaj również: Poznajesz tego chłopca? Dziś jest wielką gwiazdą kulinarnej Polski

Mr Kryha próbuje pizzy Roberta Makłowicza

Mr Kryha postanowił przetestować pizzę przyrządzoną według oryginalnego przepisu Roberta Makłowicza. W tym celu odwiedził nadmorską miejscowość – Redę, a tam ucztował się w małym lokalu „Casa di Paolo”. Na początku b.r. w tej samej restauracji nagrywał filmik na temat najdroższej pizzy w Polsce (kosztowała niecałe 800 zł, wśród dodatków był kawior z jesiotra syberyjskiego, homar gotowany w białym winie, świeża trufla i jadalne złoto).

Tym razem youtubera poczęstowano włoską pizzą z niebotyczną ilością serów, oliwą i bazylią. Oryginalna receptura Makłowicza wskazuje, by na pizzy ułożyć ciasno grube plastry mozzarelli i pokryć ją sporą ilością tartego twardego sera. W „Casa di Paolo” pizzę zaserwowano z dodatkiem oryginalnej mozzarelli di bufala i serem Grana Padano. Mr Kryha podzielił się w mediach społecznościowych wrażeniami na temat smakołyku.

– Trzeba powiedzieć, iż pizza rzeczywiście jest soczysta, chociaż uważam, iż smak tej mozzarelli jest dosyć specyficzny i mocno przygniatający w tej ilości. Dodatkowo tutaj istotną rolę odgrywa ciasto. W tym przypadku ciasto jest bardzo cienkie i delikatnie chrupiące na brzegach – skomentował. – Koszt samych składników na tę pizzę wynosi ok. 60 zł – dodaje.

@mrkryhaPizza Roberta Makłowicza z największą ilością sera robi wrażenie♬ dźwięk oryginalny – MRKRYHA

W „Casa di Paolo” taką pizzę zjemy za 89 zł. Jak wskazuje sam właściciel lokalu w jednym z wideo udostępnionych na TikToku, na pizzy Makłowicza ląduje poczwórna porcja mozzarelli di bufala. Tym samym koszt samych składników dania wynosi ponad 50 zł. Jak jednak stwierdza w swoim wideo sam Makłowicz, taką pizzę bez problemu zrobimy w domu i niekoniecznie musimy sięgać po oryginalną mozzarellę, ta z mleka krowiego też się sprawdzi. Zobaczcie przepis.

Mr Kryha i pizza według przepisu Roberta Makłowicza – Pyszności; Fot. TikTik: MrKryha (screenshot)

Pizza Roberta Makłowicza z ekstremalną ilością sera. Przepis

Składniki:

  • 320 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • jedno opakowanie (ok. 14 gramów) drożdży instant,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 500 g mąki typ 00 lub do pizzy,
  • 6 kulek mozzarelli (na trzy pizze)
  • Pecorino Romano lub inny twardy ser (Grana Padano, parmezan)
  • sos pomidorowy do pizzy

Przygotowanie:

  1. Zrób zaczyn: ciepłą wodę wymieszaj z cukrem i drożdżami. Odstaw, aż na zaczynie zacznie tworzyć się pianka.
  2. Mąkę połącz z solą. jeżeli używasz urządzenia do wyrabiania ciasta, wsyp mąkę z solą do misy blendera, wlej zaczyn i mieszaj całość na niskich obrotach.
  3. Jeśli wyrabiasz ciasto manualnie, dosypuj stopniowo do zaczynu mąkę i wyrabiaj ciasto.
  4. Podczas wyrabiania ciasta dodaj do niego łyżkę oliwy. Ciasto powinno być elastyczne oraz nie kleić się do rąk.
  5. Przygotuj dużą miskę i wysmaruj jej dno oliwą. Odłóż kulę ciasta do miski i przykryj ją folią spożywczą lub zwilżoną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny.
  6. Po tym czasie oprósz blat mąką. Przełóż ciasto na blat, delikatnie je ugnieć, podziel na trzy części i uformuj w kule. Przykryj je i odstaw na godzinę, by odpoczęły.
  7. Po godzinie kule uformuj w placki dłońmi.
  8. Placki posmaruj sosem pomidorowym.
  9. Mozzarellę pokrój w plastry i ułóż ciasno na pizzy.
  10. Na koniec posyp całość startym Pecorino Romano.
  11. Pizzę piecz w 290 st. C przez 5-6 minut lub w 200-220 st. C przez ok. 10-12 minut.
  12. Pizzę podaj z oliwą i świeżą bazylią.
Idź do oryginalnego materiału