Czy można powiedzieć, iż Magda Lamparska tworzy dzieła sztuki w kuchni tak samo wybitne, co Van Gogh na płótnie? Widząc bezę wielkanocną, którą aktorka stworzyła na potrzeby swojego kanału na YouTube, śmiało można stwierdzić, iż kilka jej do tego poziomu brakuje. Zobacz przepis, przygotuj to ciasto na święta i sam sprawdź, jak gwałtownie zniknie z talerzy.
Wielkanoc to — poza czasem zadumy, święconek i rodzinnych zjazdów — również moment do zaprezentowania swoich kulinarnych zdolności. Świąteczny stół wypełniony jest najróżniejszymi potrawami, wśród których istotną rolę odgrywają też słodkości. Sernik, babka, tarty, mazurki… lub oczywiście beza. Przygotowanie tej ostatniej warto oprzeć o wyjątkowy przepis Magdy Lamparskiej.
Magda Lamparska i jej beza wielkanocna – Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Having Fam
Słynna aktorka, która poza sceną występuje również na swoim kanale na YouTube „Having Fam”, zaprezentowała ostatnio, jak przyrządza wielkanocną bezę, która inspirowana była — jak twierdzi aktorka — dziełami samego Van Gogha. Jesteś ciekaw, jak może prezentować się beza inspirowana tym słynnym holenderskim malarzem? Postępuj zgodnie ze wskazówkami aktorki, a się przekonasz. Oto przepis.
Magda Lamparska i jej wielkanocna beza
Składniki:
- 6 białek
- szczypta soli
- 400 g drobnego cukru
- torebka cukru z wanilią
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- dodatkowo: 1 mango i 1 limonka
Krem cytrynowy:
- 6 żółtek
- 2 cytryny
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 60 g masła
Krem śmietankowy:
- 400 g śmietanki 36 proc.
- 250 g serka mascarpone
- 1/3 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki prażonych pistacji
Magda Lamparska i jej beza wielkanocna – Pyszności; foto: Canva
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zrobienia bezy. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Te drugie ubij teraz z solą i stopniowo dodawaj do nich cukier. Na sam koniec dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną i ocet.
- Za pomocą cyrkla lub talerza odrysuj na papierze do pieczenia okrąg i ułóż go na blaszce. Szpatułką nałóż na niego przygotowaną masę i piecz ją w 140-150 stopniach przez godzinę. Następnie wyłącz piekarnik, a po 5 minutach uchyl drzwiczki. Blat do bezy susz w piekarniku przez kolejne kilka godzin.
- Czas na kremy. Zacznij od cytrynowego. Skórkę z cytryn zetrzyj na tarce, a sok wyciśnij. Połącz je z żółtkami i cukrem i wymieszaj. Następnie miskę, w której znajdują się składniki, ustaw na garnku z wodą. Nastaw mały ogień i mieszaj krem przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Kiedy konsystencja stanie się gęsta, zdejmij miskę z kremem i dodaj do niego jeszcze masło. Mieszaj do rozpuszczenia.
- Krem śmietankowy stwórz, ubijając śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Na koniec dodaj do niego jeszcze pistacje i wymieszaj.
- Na ususzony spód bezy wyłóż kolejno połowę kremu cytrynowego, krem śmietankowy i drugą połowę cytrynowego. Wierzch udekoruj mango i limonką. Smacznego!
Tak Magda Lamparska tworzy swoją wielkanocną bezę. jeżeli masz ochotę zobaczyć, jak my przygotowujemy nasze słodkości, zobacz ten filmik z naszego kanału na YouTube.