Choć potocznie nazywa się je warzywami, ze względu na wytrawny charakter, to według prawidłowej klasyfikacji jest to owoc. Ma niezwykle dużo lipkopenu, witamin oraz potasu, co korzystnie wpływa na zdrowie i obniża cukier we krwi. Ranking został opublikowany przez organizację Centers for Disease Control and Prevention (CDC), czyli Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób.
Fot. Obraz zaprojektowany przez Warszawa w Pigułce wygenerowany w DALL·E 3.
Co jest klasyfikowane jako owoc a co jako warzywo i dlaczego?
Jadalne części roślin dzielimy w nazewnictwie, w zależności od tego, z której części rośliny pochodzą. Owoce powstają z kwiatów, a warzywa z innych części roślin, takich jak korzenie, łodygi, bulwy czy liście. Dodatkowo, owoce w większości zawierają nasiona.
Jakie wspaniałe adekwatności na pomidor?
Zwycięzcą rankingu został pomidor! To właśnie te warzywa są źródłem przeciwutleniaczy, w tym wspomnianego wcześniej lipkopenu, który może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i nowotworów. Warzywa te mają również dużą zawartość witaminy C, A, K, witamin z grupy B ( B1, B2, PP, B6, B5, biotyna, kwas foliowy), a także składników mineralnych takich jak potas, żelazo, magnez, wapń, mangan, cynk, miedź i chrom.
Lipkopen bardzo dobrze wchłania się, o ile zostanie poddany obróbce termicznej oraz spożywa się go w dodatkiem tłuszczy, co wspiera wchłanianie witamin. Tym samym warto, zwłaszcza teraz w chłodne jesienne wieczory, jeść zupę pomidorową, spagetti czy leczo.
Jakie jeszcze owoce i owoce zostały wyróżnione? Cytryny, truskawki, pomarańcze, limonki oraz grejpfruty. Warto też wspomnieć, iż pod względem dużej zawartości witaminy C a zarazem cieszące się ogromną popularnością w Polsce są… ziemniaki.