Kuchnia meksykańska charakteryzuje się całą paletą kolorów oraz wyrazistymi smakami i bogactwem aromatów. Jednak największą zaletą tej kuchni są proste i szybkie przepisy. Poniżej podajemy dwa przepisy: na zupę meksykańską z mięsem mielonym oraz z jej inną wersję, z kurczakiem.
REKLAMA
Zobacz wideo Burrito wegetariańskie
Prawdziwa zupa meksykańska - dwa w jednym
W kuchni meksykańskiej nie ma wyraźnego podziału na pierwsze i drugie danie. Posiłek powinien być smaczny i zapewnić zastrzyk kalorii, dlatego oryginalna zupa meksykańska bazuje na mięsie mielonym. W efekcie otrzymujemy danie typu 2 w 1. Jednak dla miłośników nieco delikatniejszych smaków powstała też wersja, która bazuje na kurczaku.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym - przepis
Obiad w tym wydaniu z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom czerwonego mięsa. W dalszej części podajemy pełną listę składników oraz przepis krok po kroku.
Lista składników:
1 litr wody
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki wędzonej papryki
0,5 łyżeczki chili
sól i pieprz do smaku
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
Sposób przygotowania:
Zacznij od zagotowania wody w garnku. W międzyczasie podsmaż mięso do momentu, aż stanie się rumiane i przełóż je do wrzątku.
Na patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulę, powinna się lekko zeszklić. Następnie dodaj koncentrat, przyprawy oraz posiekany czosnek.
Wszystkie składniki smaż przez 5 minut i przełóż je do garnka z mięsem. Dodaj też pomidory z sosem, kukurydzę i fasolę. Dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez pół godziny.
Zupa meksykańska z kurczakiem - przepis
Czas na wersję light, kurczak w formie sycącej wkładki sprawdzi się równie dobrze, co czerwone mięso.
Lista składników:
1,5 litra bulionu drobiowego
2 ugotowane filety z kurczaka
1 szklanka startego żółtego sera
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka pomidorów
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 garść kolendry
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soku z limonki
oliwa, sól i pieprz do smaku
Zupa meksykańska przepis z kurczakiem krok po kroku:
Na oliwie podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę, następnie dodaj kminek i smaż dalej przez kolejną minutę. Następnie podsmaż pociętą w okręgi marchewkę.
W kolejnym kroku dodaj kukurydzę, fasolę, papryczkę chili, paprykę pokrojoną w kostkę, posiekaną papryczkę chili, pomidory i na koniec zalej wszystko bulionem i gotuj przez pół godziny.
Po upływie tego czasu dodaj sól, pieprz oraz sok z limonki. Następnie do zupy dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj wszystko przez 5 minut. Zupę podawaj z tartym serem i kolendrą.