Znacznie poprawiają nastrój i pobudzają, jak kawa. Mało kto wie, jak je poprawnie jeść

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ziarna kakaowca mają niesamowite właściwości - Pyszności; foto: Canva


Ten produkt dosłownie kurzy się na sklepowych półkach. Można wręcz śmiało założyć, iż pośród wszystkich ultrazdrowych i ogólnodostępnych artykułów, znajduje się on na samym dole poziomu popularności. A szkoda, bo płynące z niego wartości zdrowotne są naprawdę niebywałe. Ziarna kakaowca powinny znaleźć się w sferze spożywczych zainteresowań wszystkich tych, którym nie jest obojętne pojęcie „superfoods”.

Ziarna kakaowca rzadko znajdują się na pierwszej stronie list zakupów Polaków. W przeciwieństwie do kawy, z której korzystamy w każdej odmianie (ziaren całych, zmielonych, kawy rozpuszczalnej), kakao kojarzy nam się adekwatnie tylko i wyłącznie z proszkiem. Wzrastający poziom świadomości żywieniowej naszych rodaków jest jednak przebłyskiem nadziei. Być może i ten artykuł stanie się początkiem twojej zmiany podejścia do ziaren kakaowca, bo naprawdę warto co nieco się o nich dowiedzieć.

Ziarna kakaowca mają niesamowite adekwatności – Pyszności; foto: Canva

Ziarna kakaowca — adekwatności

Te niewielkie i być może niespecjalnie atrakcyjnie wyglądające ziarna powinny nam się kojarzyć przede wszystkim z jednym słowem: antyoksydanty. W spisie produktów o największej zawartości przeciwutleniaczy zajmują one pierwszą pozycję. Warto porównać je z borówkami, które również kojarzą się tymi związkami chemicznymi. W borówkach znajdują się 32 substancje antyutleniające. W surowych ziarnach kakao — około 620. To liczba trzykrotnie wyższa niż w przypadku zielonej herbaty.

Tym sposobem spożywanie ziaren kakao to jeden z najlepszych sposób na zahamowanie procesu starzenia się, zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Na tym jednak atuty kakao się nie kończą. Ziarna są też bogatym źródłem magnezu, kolejnego składnika, który odpowiada za poprawę i utrzymanie dobrego nastroju.

Ziarna kakaowca na surowo

Ziarna kakaowca można spożywać na surowo – Pyszności; foto: Canva

Spożywanie surowych ziaren kakaowca może powodować oczywistą obawę, ale do pewnego momentu jest to całkowicie bezpieczne i nic tym nie ryzykujemy. Pokruszone staną się ciekawym i zdrowym dodatkiem do owsianek, jogurtów, kawy czy marynat. Należy jednak pamiętać o ograniczeniach; według specjalistów bezpieczną dzienną dawką surowych ziaren kakaowca dla osób dorosłych jest 30 – 60 gramów. Uporczywe przekraczanie tej ilości może spowodować skumulowanie zawartej w kakao teobrominy, zatrucie, a choćby uszkodzenie nerek.

Idź do oryginalnego materiału