Zjawiskowa szarlotka z bezą. Sprawdź przepis na szarlotkę z prażonymi jabłkami. Idealny wypiek dla wielbicieli deserów

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Szarlotka jest jednym z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Sekretem udanej szarlotki jest dobrze schłodzone, kruche ciasto i korzystanie z zimnych składników. Dla wielu łasuchów wypiek z jabłkami i bezową pianką to najlepsza szarlotka na świecie. Taki jabłecznik z bezą wygląda odświętnie i może być podawany podczas rodzinnego świętowania. Zobacz przepis na słodką szarlotkę z bezą.

Szarlotka – przepis z bezą

Liczba porcji: 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 40 g drobnego cukru lub cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%,
  • 3 żółtka.

Składniki na nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek (antonówki, szara reneta),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • opcjonalnie: 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika.

Przepis na bezę:

  • 3 białka,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.

Zobacz także: Kołacz na święta. Przepis na rodzinny podwieczorek. To ciasto z jabłkami smakuje wyśmienicie

Jak zrobić szarlotkę z bezą?

  1. Mąkę pszenną trzeba przesiać, dodać zimne masło i gwałtownie posiekać nożem do czasu, aż ciasto nabierze wyglądu kruszonki.
  2. Następnie do powstałej kruszonki trzeba dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i gwałtownie zagnieść manualnie lub w robocie kuchennym. Z ciasta należy uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na 45 minut.
  3. Wybraną formę należy wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Następnie schłodzone ciasto trzeba rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Formę z ciastem należy wstawić do lodówki na około 30 minut.
  4. Schłodzone ciasto kruche należy nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na niego fasolę lub ryż, do obciążenia ciasta.
  5. W czasie, gdy ciasto się chłodzi, należy obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w średniej wielkości kostkę. Następnie na rozgrzanej patelni należy rozpuścić masło i dodać cukier.
  6. Do patelni trzeba dodać jabłka i przyprawy. Smażyć, aż owoce zmiękną. Całość zajmuje około 5 minut. Jabłka zostawić do wystudzenia.
  7. Następnie schłodzone białka należy ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania, gdy widoczne będą smugi na pianie, należy dodać mąkę ziemniaczaną.
  8. Piekarnik nagrzać do 200°C. Następnie trzeba zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i piec przez 15 minut spód szarlotki.
  9. Gorący spód należy napełnić farszem jabłkowym i ubitą bezą. Szarlotkę z bezą należy piec przez około 20 minut w 180°C z termoobiegiem.
Idź do oryginalnego materiału