Szarlotka – przepis z bezą
Liczba porcji: 12 kawałków.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 40 g drobnego cukru lub cukru pudru,
- szczypta soli,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%,
- 3 żółtka.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1 kg jabłek (antonówki, szara reneta),
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- opcjonalnie: 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika.
Przepis na bezę:
- 3 białka,
- 100 g cukru,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Zobacz także: Kołacz na święta. Przepis na rodzinny podwieczorek. To ciasto z jabłkami smakuje wyśmienicie
Jak zrobić szarlotkę z bezą?
- Mąkę pszenną trzeba przesiać, dodać zimne masło i gwałtownie posiekać nożem do czasu, aż ciasto nabierze wyglądu kruszonki.
- Następnie do powstałej kruszonki trzeba dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i gwałtownie zagnieść manualnie lub w robocie kuchennym. Z ciasta należy uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i włożyć do lodówki na 45 minut.
- Wybraną formę należy wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Następnie schłodzone ciasto trzeba rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Formę z ciastem należy wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto kruche należy nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać na niego fasolę lub ryż, do obciążenia ciasta.
- W czasie, gdy ciasto się chłodzi, należy obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić w średniej wielkości kostkę. Następnie na rozgrzanej patelni należy rozpuścić masło i dodać cukier.
- Do patelni trzeba dodać jabłka i przyprawy. Smażyć, aż owoce zmiękną. Całość zajmuje około 5 minut. Jabłka zostawić do wystudzenia.
- Następnie schłodzone białka należy ubić z cukrem na sztywną i błyszczącą pianę. Pod koniec ubijania, gdy widoczne będą smugi na pianie, należy dodać mąkę ziemniaczaną.
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Następnie trzeba zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C i piec przez 15 minut spód szarlotki.
- Gorący spód należy napełnić farszem jabłkowym i ubitą bezą. Szarlotkę z bezą należy piec przez około 20 minut w 180°C z termoobiegiem.