Ziołowy stek z chrupiącymi ziemniakami na obiad. Odkryj przepis Jamiego Olivera. Fenomenalne danie dla fanów delikatnego mięsa
W skrócie
- Ziołowy stek – przepis Jamiego Olivera
- Jak zrobić obiad ze stekiem ziołowym?
Znany brytyjski kucharz, Jamie Oliver zdradza, iż inspiracją dla tego przepysznego dania jest pistou, czyli wspaniała francuska pasta z bazylii, czosnku i oliwy. Autor przepisu dla ułatwienia zastąpił je pesto. Jednak radzi, aby używać świeżego, by uzyskać lepszy smak i konsystencję.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć w galerii Jamiego Olivera, autora przepisu:
Ziołowy stek – przepis Jamiego Olivera
Liczba porcji: 2.
Czas przygotowania: łącznie 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 g ziemniaków z czerwoną skórką,
- 1 stek z polędwicy wołowej (300 g),
- 4 łyżeczki świeżego zielonego pesto albo pistou,
- 6 średnich dojrzałych pomidorów w różnych kolorach,
- 20 g łuskanych niesolonych pistacji.
W naszej galerii możecie zobaczyć Jamiego Olivera, który jest autorem przepisu
Jak zrobić obiad ze stekiem ziołowym?
Przygotowanie:
- Wyszoruj ziemniaki i pokrój na kawałki o boku 2 cm. Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, wlej na nią 2 łyżki oliwy, wrzuć ziemniaki i wsyp po szczypcie soli oraz pieprzu.
- Smaż ziemniaki na złoto jakieś 20 minut, po czym przełóż do miski. Postaw patelnię z powrotem na średnim ogniu.
- Odkrój tłuszcz od mięsa, pokrój go na kawałki i połóż na patelni, żeby się wytopił.
- Obficie dopraw stek solą i pieprzem, posmaruj 2 łyżeczkami pesto i smaż po 3 minuty z obu stron, aby uzyskać mięso średnio wysmażone, albo tak długo, jak lubisz.
- Przełóż stek na talerz, żeby odpoczął.
- Wrzuć ziemniaki z powrotem na patelnię i je podgrzej. Pokrój pomidory na plasterki grubości 1 cm i ułóż na talerzach.
- Dopraw je odrobiną czerwonego octu winnego i oliwy z pierwszego tłoczenia, solą i pieprzem.
- Na sałatce pomidorowej umieść ziemniaki, a na wierzchu mięso pokrojone na plasterki.
- Polej całość sokami, które wypłynęły ze steku, przybierz resztą pesto i posyp pokruszonymi pistacjami. Skrop danie oliwą z pierwszego tłoczenia, jeżeli chcesz.
Zobacz także przepis na tartę figową Jamiego Olivera
W jednej porcji znajdują się 753 kalorie, 42,1 g tłuszczy, 11,7 g tłuszczy nasyconych, 40 g białka, 51,8 g węglowodanów, 9,5 g cukrów, 1,4 g soli oraz 6,4 g błonnika.
Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean).
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: