Ziołowy stek z chrupiącymi ziemniakami na obiad. Odkryj przepis Jamiego Olivera. Fenomenalne danie dla fanów delikatnego mięsa

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Zdjęcie: © David Loftus, 2023/materiały prasowe Wydawnictwo Insignis


Soczysty stek z polędwicy z zielonym pesto, pistacjami i sałatką z pomidorów to świetne danie na rodzinny obiad lub na romantyczną kolację we dwoje. Przepis pochodzi z książki „5 składników po śródziemnomorsku” autorstwa Jamiego Olivera. Zobacz aromatyczną potrawę z polędwicy wołowej.

W skrócie

  • Ziołowy stek – przepis Jamiego Olivera
  • Jak zrobić obiad ze stekiem ziołowym?

Znany brytyjski kucharz, Jamie Oliver zdradza, iż inspiracją dla tego przepysznego dania jest pistou, czyli wspaniała francuska pasta z bazylii, czosnku i oliwy. Autor przepisu dla ułatwienia zastąpił je pesto. Jednak radzi, aby używać świeżego, by uzyskać lepszy smak i konsystencję.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć w galerii Jamiego Olivera, autora przepisu:

Ziołowy stek – przepis Jamiego Olivera

Liczba porcji: 2.
Czas przygotowania: łącznie 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków z czerwoną skórką,
  • 1 stek z polędwicy wołowej (300 g),
  • 4 łyżeczki świeżego zielonego pesto albo pistou,
  • 6 średnich dojrzałych pomidorów w różnych kolorach,
  • 20 g łuskanych niesolonych pistacji.

W naszej galerii możecie zobaczyć Jamiego Olivera, który jest autorem przepisu

Jak zrobić obiad ze stekiem ziołowym?

Przygotowanie:

  1. Wyszoruj ziemniaki i pokrój na kawałki o boku 2 cm. Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, wlej na nią 2 łyżki oliwy, wrzuć ziemniaki i wsyp po szczypcie soli oraz pieprzu.
  2. Smaż ziemniaki na złoto jakieś 20 minut, po czym przełóż do miski. Postaw patelnię z powrotem na średnim ogniu.
  3. Odkrój tłuszcz od mięsa, pokrój go na kawałki i połóż na patelni, żeby się wytopił.
  4. Obficie dopraw stek solą i pieprzem, posmaruj 2 łyżeczkami pesto i smaż po 3 minuty z obu stron, aby uzyskać mięso średnio wysmażone, albo tak długo, jak lubisz.
  5. Przełóż stek na talerz, żeby odpoczął.
  6. Wrzuć ziemniaki z powrotem na patelnię i je podgrzej. Pokrój pomidory na plasterki grubości 1 cm i ułóż na talerzach.
  7. Dopraw je odrobiną czerwonego octu winnego i oliwy z pierwszego tłoczenia, solą i pieprzem.
  8. Na sałatce pomidorowej umieść ziemniaki, a na wierzchu mięso pokrojone na plasterki.
  9. Polej całość sokami, które wypłynęły ze steku, przybierz resztą pesto i posyp pokruszonymi pistacjami. Skrop danie oliwą z pierwszego tłoczenia, jeżeli chcesz.

Zobacz także przepis na tartę figową Jamiego Olivera

W jednej porcji znajdują się 753 kalorie, 42,1 g tłuszczy, 11,7 g tłuszczy nasyconych, 40 g białka, 51,8 g węglowodanów, 9,5 g cukrów, 1,4 g soli oraz 6,4 g błonnika.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „5 składników po śródziemnomorsku” w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2023 Ingredients Mediterranean).

Ziołowy stek z chrupiącymi ziemniakami na obiad. Odkryj prze...

+5 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału