Ziemniaki zostawiłam w spokoju. Pomarańczowe placki królują jesienią, są proste i lekkie

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Masz ochotę na coś lekkiego, szybkiego i pełnego smaku? Placuszki o intensywnie pomarańczowym kolorze to idealne rozwiązanie na każdą porę dnia. Zrobisz je bez wysiłku, a efekt mile cię zaskoczy. Wystarczy kilka składników, odrobina przypraw i gotowe.
Kiedyś miałam dość klasycznych placków ziemniaczanych i postanowiłam trochę poeksperymentować. W lodówce było kilka sztuk pomarańczowego warzywa, jajka i odrobina mąki. Tak powstały moje pierwsze placuszki marchewkowe - lekko słodkie, delikatne i zaskakująco dobre. Od tamtej pory regularnie je robię i ciągle szukam nowych wariantów. Najlepsze w nich jest to, iż można dowolnie zmieniać ich smak. Dodatkowo pasują do nich prawie wszystkie dodatki.

REKLAMA







Zobacz wideo



Przepis na klasyczne placuszki marchewkowe. Poradzi sobie z nim każdy
Chrupkość placuszków zależy od dwóch rzeczy: dobrze odciśniętej marchwi i odpowiedniej temperatury oleju. Zbyt wilgotna masa będzie się rozpadać na patelni. Dlatego warto zetrzeć warzywo wcześniej i zawinąć je w ściereczkę, by pozbyć się nadmiaru soku. Podczas smażenia nie ustawiaj ognia zbyt wysoko, żeby nie przypalały się z wierzchu, a w środku pozostały surowe. Najlepiej smażyć na średnim płomieniu i przewracać je dopiero, gdy brzegi się zrumienią.
Składniki:

300 g startej marchewki,
2 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
łyżka bułki tartej,
szczypta soli i pieprzu,
olej roślinny do smażenia.



Idealne do mrożenia i podgrzewania. Jak przechowywać placuszki marchewkowe?
Placki najlepiej ułożyć warstwami, przekładając papierem do pieczenia albo ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu się nie posklejają. Gdy ostygną, można je włożyć do lodówki na maksymalnie trzy dni lub zamrozić na później. Podgrzewaj na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Unikaj mikrofali, bo staną się gumowate i stracą swoją chrupkość.
Sposób przygotowania:




Obierz marchewki i zetrzyj je na drobnej tarce, odciśnij z nadmiaru płynu.
Przełóż do miski, dodaj jajka, mąkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gdyby była zbyt rzadka, dosyp odrobinę mąki.
Rozgrzej patelnię z olejem, nakładaj porcje masy łyżką i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
Usmażone placuszki przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują na ciepło, ale i na zimno są pyszne.

Zamiast mąki pszennej, spróbuj wersji bezglutenowej. Zmień smak nie do poznania
Nie możesz jeść glutenu? Żaden problem. Zamiast mąki pszennej użyj owsianej, ryżowej albo jaglanej. Dobrze sprawdza się też skrobia ziemniaczana, która pomaga związać masę i poprawia jej konsystencję. Placuszki marchewkowe w takiej wersji wychodzą równie dobre - delikatne, miękkie i lekko słodkawe. Świetnie komponują się z dodatkiem cynamonu lub imbiru.
Masz ochotę na coś bardziej deserowego? Do podstawowej masy dodaj starte jabłko i odrobinę cynamonu. Możesz dorzucić też szczyptę wanilii albo kroplę soku z cytryny. Takie placuszki są delikatne, aromatyczne i świetnie smakują z jogurtem lub odrobiną miodu. Idealne na śniadanie albo podwieczorek. Nie trzeba już dodawać cukru, bo jabłko w zupełności wystarcza.
Idź do oryginalnego materiału