Ziemniaki zapiekane z jajkami. Idealne na efektowny obiad i kolację

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ziemniaki zapiekane z jajkiem- Pyszności


Ziemniaki zapiekane wraz z wędzoną szynką, jajkiem i żółtym serem to danie, które sprawdzi się na różne okazje. Moja rodzina za nim przepada.

Ziemniak to warzywo, które zdecydowanie otwiera kulinarną wyobraźnię i zachęca do eksperymentów. W tym przepisie postawiłam na proste połączenie z szynką, serem i jajkami. Przygotowanie zajęło naprawdę mało czasu, a i poradzi sobie z tym choćby kuchenny amator. Świetnie sprawdzą się jako efektowna kolacja lub prosty obiad dla całej rodziny. Wędzony aromat szynki świetnie komponuje się z całością, chociaż możesz postawić również na boczek lub inną wędlinę i kiełbasę. Ten przepis to również interesujący patent na prostą przekąskę na grilla.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Ziemniaki zapiekane z jajkami

Składniki:

  • 100 g szynki wędzonej
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 jaja
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 2 duże ziemniaki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie myję i nakłuwam widelcem. Polewam olejem roślinnym, przykrywam folią i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 50-60 minut.
  2. W międzyczasie na patelni z olejem przesmażam cebulkę, aż apetycznie się zarumieni. Następnie dorzucam pokrojoną w mniejsze kawałki szynkę oraz posiekaną natkę pietruszki i smażę całość przez chwilę.

    Ziemniaki zapiekane z jajkiem- Pyszności

  3. Z upieczonych i przestudzonych ziemniaków odkrajam górną część i wydrążam środek przy pomocy łyżki.
  4. Powstałe łódeczki wypełniam podsmażoną cebulką i szynką, wbijam ostrożnie jajko i posypują całość serem mozzarella.

    Ziemniaki zapiekane z jajkiem- Pyszności

  5. Zapiekam całość przez dodatkowe 15 minut, żeby białko się ścięło, a ser apetycznie roztopił. Robię to w tej samej temperaturze, co wcześniej, czyli w 190 st. Celsjusza.
  6. Gotowe ziemniaki z farszem wykładam na talerz i dekoruję dodatkowo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku. Po przekrojeniu widać delikatnie płynne żółtko i pyszny farsz z mięsa i cebulki. Najlepiej smakuje na ciepło.
    Smacznego!

    Ziemniaki zapiekane z jajkiem- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału