Przygotuj się na ucztę z naszymi ziemniakami zapiekanymi z boczkiem i wędzonym serem, polanymi pyszną mieszanką śmietany. Przepis ten łączy w sobie chrupiący boczek i bogaty smak wędzonego sera z gładką kremową konsystencją śmietany. Dowiedz się, jak łatwo przygotować to przepyszne danie, które rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę.
Szybkie cynamonowe gniazda os wykonane z ciasta francuskiego ze słodką polewą
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i wędzonym serem w śmietanie
Czego będziemy potrzebować:- 1-1,5 kg ziemniaków + woda + sól
- 150 g boczku
- 100 g sera wędzonego
- 30 g zielonej cebuli
Mieszanka:
- 100 g roztopionego masła
- 100 ml mleka
- 200 g kwaśnej śmietany
Do posypania:
- ser niewędzony – do smaku
Pyszne roladki z kurczaka – proste, szybkie i smaczne
Jak będziemy postępować:1) Oczyszczone i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, następnie przełożyć do rondla, zalać wodą i posolić – gotować na małym ogniu.
2. W międzyczasie dodać na patelnię pokrojony w paski boczek i smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.
3. Odcedź ugotowane ziemniaki i dodaj do nich podsmażony boczek, starty wędzony ser i posiekaną zieloną cebulkę.
4. Wlej roztopione masło do miski, dodaj mleko i śmietanę – ubij i wlej powstałą mieszaninę do składników w garnku – dobrze i dokładnie wymieszaj.
5. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania/miski, ładnie rozprowadzić i posypać startym niegotowanym serem, im więcej sera tym lepiej.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C.
7. Po upieczeniu podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i poczuciem dobrze wykonanej pracy.
Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!