Ziemniaki zapiekane z boczkiem i wędzonym serem w delikatnej masie śmietanowej – wystarczy włożyć do naczynia do zapiekania i upiec.

fajnainspiracja.pl 4 miesięcy temu

Przygotuj się na ucztę z naszymi ziemniakami zapiekanymi z boczkiem i wędzonym serem, polanymi pyszną mieszanką śmietany. Przepis ten łączy w sobie chrupiący boczek i bogaty smak wędzonego sera z gładką kremową konsystencją śmietany. Dowiedz się, jak łatwo przygotować to przepyszne danie, które rozgrzewa nie tylko ciało, ale i duszę.

Szybkie cynamonowe gniazda os wykonane z ciasta francuskiego ze słodką polewą

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i wędzonym serem w śmietanie

Czego będziemy potrzebować:
  • 1-1,5 kg ziemniaków + woda + sól
  • 150 g boczku
  • 100 g sera wędzonego
  • 30 g zielonej cebuli

Mieszanka:

  • 100 g roztopionego masła
  • 100 ml mleka
  • 200 g kwaśnej śmietany

Do posypania:

  • ser niewędzony – do smaku

Pyszne roladki z kurczaka – proste, szybkie i smaczne

Jak będziemy postępować:

1) Oczyszczone i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, następnie przełożyć do rondla, zalać wodą i posolić – gotować na małym ogniu.

2. W międzyczasie dodać na patelnię pokrojony w paski boczek i smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.

3. Odcedź ugotowane ziemniaki i dodaj do nich podsmażony boczek, starty wędzony ser i posiekaną zieloną cebulkę.

4. Wlej roztopione masło do miski, dodaj mleko i śmietanę – ubij i wlej powstałą mieszaninę do składników w garnku – dobrze i dokładnie wymieszaj.

5. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania/miski, ładnie rozprowadzić i posypać startym niegotowanym serem, im więcej sera tym lepiej.

6. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180°C.

7. Po upieczeniu podawaj z miłością, wspaniałym smakiem i poczuciem dobrze wykonanej pracy.

Przyjaciele, życzymy dobrego smaku!

VIDEO GUIDE:

Idź do oryginalnego materiału