Pamiętacie ziemniaki pieczone nad ogniskiem? Na sama myśl o tym dziecięcym przysmaku ślinka cieknie. Chcielibyśmy znowu usiąść na ziemi i się nim zajadać. Niestety, nie wszyscy mają warunki do zorganizowania ogniska. Na całe szczęście możemy przygotować przepyszne ziemniaczki w piekarniku.
Pieczone ziemniaki bardzo gwałtownie znikną z talerza. Są aromatyczne, smaczne i rozpływają się w ustach. Spieczona skórka i miękki miąższ, a do tego idealnie dobrane przyprawy sprawiają, iż przekąska jest obłędna. Przypomnisz sobie zapach ogniska i smak wspaniałych ziemniaczków. Przygotowaliśmy dla was banalnie prosty przepis na przysmak z czasów dzieciństwa. gwałtownie się za niego zabierajcie!
Czytaj też: Magda Gessler zdradziła, jak piecze ziemniaczki. Ich sekret tkwi w jednym składniku
Jak zrobić pieczone ziemniaki a’la z ogniska?
Musimy przede wszystkim przygotować sobie składniki. Bez nich nic nie ugramy. Do zrobienia tego przepysznego przysmaku potrzebujemy:
- kilograma ziemniaków,
- masła,
- soli,
- folii aluminiowej.
Możecie jeszcze wykorzystać mąkę pszenną. Należy obtoczyć w niej ziemniaki, a dopiero potem zawinąć w folię. To nie jest jednak konieczne. Ten składnik nie wpływa na smak przekąski.
Pieczone ziemniaki (Pixabay)
Sposób wykonania
- Ziemniaczki umyjcie pod bieżącą wodą i dokładnie oczyśćcie. Nie obierajcie ich.
- Warzywa zawińcie w folię aluminiową (każdy ziemniak oddzielnie).
- Poukładajcie wszystkie sztuki na blaszce i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczcie przez godzinę.
- Uwolnijcie ziemniaki z folii i przekrójcie je na pół. Każdą część posypcie solą i posmarujcie masłem. Możecie wcześniej przygotować masełko czosnkowe. Wystarczy, iż do produktu mlecznego dodacie posiekany lub przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, tymianek oraz pieprz. Dzięki temu ziemniaczki staną się bardziej wyraziste.
- Obserwujcie, jak masło rozpuszcza się na gorącym ziemniaczku.
Przekąska jest gotowa do spożycia, ale warto przygotować do niej jakieś dodatki. Idealny w tym będzie sos koperkowy. Co musicie zrobić? Wymieszajcie posiekany koperek z jogurtem naturalnym, pieprzem ziołowym i odrobiną soli. Możecie też dodać trochę cukru i soku z cytryny. jeżeli chcecie bardziej wyrazisty dip, przygotuj sos czosnkowy lub pomidorowy. Warto też posypać ziemniaki pieprzem cayenne.