Lubię eksperymenty w kuchni. A moje dzisiejsze propozycje na śniadanie są tego idealnym przykładem :)
Słodkie ziemniaki bataty- kocham miłością wielką. W wersji obiadowej uwielbiam je upiec, jako zdrowszą wersję frytek, albo podawać w potrawce z warzywami.
Ale dziś nie o obiedzie będzie, a o śniadaniu.
Poniżej dwie propozycje na śniadanie z udziałem batatów. Pierwsza to pieczona owsianka, a druga propozycja to pieczony placek :)
Jedliście batata na słodko?
Zapraszam do przepisów :)
Pieczona owsianka bananowo- batatowa z owocami suszonymi i orzechami ziemnymi.
Podana z masłem orzechowym .Przepis
3 łyżki płatków owsianych
Garstka owoców suszonych ( dałam trochę żurawiny, rodzynek, i po sztuce- moreli, śliwki i daktyla. Pokroić)
Garstka orzechów ziemnych
Trochę mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
100g. puree z pieczonego batata*
1 średni dojrzały banan
1 czubatą łyżeczkę jogurtu naturalnego
Kilka kropli aromatu waniliowego
Banana rozgniatamy widelcem banana ( zostawiamy kilka plasterków na wierzch), dodajemy puree z batata, aromat i jogurt - dokładnie łączymy.
Masę przekładamy do natłuszczonej kokilki, na wierzch układamy plastry banana, i pieczemy w 180* C przez ok. 30 min.) Podajemy z masłem orzechowym
P.s. Możemy też owsiankę nadziać masłem orzechowym- z pewnością tą opcję też wypróbuję.
Płatki, cynamon i owoce suszone zalewamy mlekiem do ich wysokości i odstawiamy na noc.
*1 batata umyć, przekroić na pół i piec do miękkości- u mnie zajęło to ok. 45 min. w 180*C. Zostawić do wystudzenia, po czym wydrążyć i dokładnie rozgnieść widelcem lub zblendować.
Podany z fit kremem własnej roboty- Cieciorellą kakaowo- orzechowo- daktylową (jest obłędna!)
👌👌👌trochę orzeszków i idealne niedzielne śniadanie gotowe 😍
Przepis
150g. puree z pieczonego batata
1 mały bardzo dojrzały banan (mój po obraniu miał 90g.)
1 jajko L
1/2 łyżeczki cynamonu
Kilka kropli aromatu waniliowego
2 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Garstka żurawiny (pokroić)
Garstka orzechów (pokroić)
Puree z batata łączymy z bananem (rozgniatamy), dodajemy jajko, aromat i łączymy. Dodajemy cynamon, mąkę, proszek do pieczenia - mieszamy.
Na końcu dodajemy żurawinę i orzechy- łączymy. Masę ( jest gęsta i lepka) przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy placek, wyrównujemy górę. Pieczemy w 180*C przez ok. 30 min. (możecie patyczkiem sprawdzić czy jest ok).
Chwilę studzimy w piekarniku.
Smarujemy ulubionym kremem :)