Ziemniaczane kulki z prostym sosem pomidorowym i serowym nadzieniem to błyskawiczny przepis na pyszny obiad lub kolację na ciepło. Proste, smaczne i niedrogie danie, które pokochała cała moja rodzina.
Ziemniaki to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw. Sposobów na ich przygotowanie jest całe mnóstwo! Najczęściej grają drugoplanową rolę, jednak mój dzisiejszy przepis stawia je zdecydowanie w samym świetle reflektorów. I w pełni na to zasługują- ziemniaczana kulka skrywa serowe wnętrze, które wypływa po przekrojeniu. Całość świetnie komponuje się z prostym sosem pomidorowym. Wystarczy kilka prostych i dostępnych składników, żeby na talerzu wylądowało wyjątkowo smaczne danie wegetariańskie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Ziemniaczane kulki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków do puree
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- 300 g mąki uniwersalnej
- 100 g sera gouda
- 100 ml passaty pomidorowej
- 3 łyżki śmietanki 18%
Sposób przygotowania:
- Do zblendowanej passaty pomidorowej dodaję zioła prowansalskie, pieprz oraz sól i dokładnie mieszam.
Sos pomidorowy- Pyszności
- Ugotowane ziemniaki tłukę na jednolite purée. Dodaję sól, pieprz, jajka oraz mąkę i wyrabiam, aby powstało ciasto takie, jak na kopytka.
- Dzielę ciasto na mniejsze części i formuję kulkę. Spłaszczam w dłoniach, umieszczam kawałek sera gouda i otulam go ciastem, aby powstała zgrabna kuleczka.
Ziemniaczane kulki w sosie pomidorowym- Pyszności
- Gotowe kulki wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję, aż wypłyną na powierzchnię.
Kulki w sosie pomidorowym- Pyszności
- Na patelni podgrzewam sos pomidorowy. Łyżeczkę sosu mieszkam ze śmietaną. Dorzucam ugotowane kulki i podgrzewam całość.
Ziemniaczane kulki w sosie pomidorowym- Pyszności
- Gotowe kulki przekładam na talerz i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Podaję na ciepło, kiedy ser w środku apetycznie wypływa po przekrojeniu. Proste, pyszne i wyjątkowo aromatyczne danie.
Ziemniaczane kulki w sosie pomidorowym- Pyszności