Zielony dressing sałatkowy

przepisnikmoniki.pl 6 dni temu
Energetyczny kolor i wyrazisty smak. Z pewnością coś, co kojarzymy głównie z gotowych zestawów sałatkowych. Tymczasem samodzielne wykonanie takiego sosu sałatkowego jest dziecinnie proste :)


Podana ilość dressingu mieści się (z zapasem) w pojemniczku o pojemności ok. 330ml.
Do uzyskania jednolitej masy dressingu wykorzystujemy blender.
Dressing jest gęsty, jeżeli chcielibyście uzyskać jego rzadszą wersję, należy dodać 1-2 łyżki oliwy lub wody do podanych proporcji.

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki musztardy (użyłam miodowej)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego (można użyć świeżego)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku nadającym się do blendowania.
  2. Blendujemy krótko, na niższych obrotach, do połączenia składników i uzyskania w miarę jednolitej masy (część natki i koperku może pozostać w większych kawałkach - sos ładniej wygląda).
  3. Sos możemy zużyć od razu lub przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce.




Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału