Zielona herbata – Zdrowie w filiżance

kulturalnemedia.pl 4 godzin temu

Zielona herbata od wieków nazywana jest napojem długowieczności i harmonii. Początkowo ceniona była na Wschodzie za swoje adekwatności zdrowotne, ale dziś zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Czy rzeczywiście filiżanka tego delikatnego naparu potrafi zdziałać cuda? Sprawdź, co kryje się za zielonym listkiem i dlaczego warto włączyć go do codziennego rytuału.

Historia i pochodzenie

Za miejsce pochodzenia tego naparu uznaje się południowo-zachodnie Chiny. Początkowo herbaty nie spożywano w sposób, jaki jest nam dziś znany. W zamian żuto ją lub dodawano do przeróżnych potraw. Herbata, choć początkowo stanowiła część pożywienia, to 1500 lat temu ludzie zdali sobie sprawę, iż jej kombinacja z wodą o wysokiej temperaturze może stworzyć kompleksowy i różnorodny smak z jej liści. Znaną metodą przygotowywania zielonej herbaty było jej prasowanie, mielenie na pył, a następnie parzenie. Teraz taka herbata jest nam znana pod nazwą Matchy. Aktualnie herbata jest drugim najczęściej spożywanym napojem na świecie, zaraz po wodzie.

Proces produkcji

fot. pixabay.com/pl/photos/zielona-herbata-herbata-koreatea-5301025

Wiele osób może sobie nie zdawać sprawy, iż zielona herbata pochodzi z tego samego krzewu, co czarna (camellia sinensis). Za inny wygląd, smak i działanie odpowiada proces przetwarzania, czyli oksydacja i fermentacja. Herbatę zieloną poddaje się utlenianiu przez znacznie krótszy czas, lub nie uwzględnia się tego etapu wcale. Fermentacja również jest nie uwzględnianym etapem produkcji zielonej herbaty. Zamiast tego, listki poddawane są działaniu wysokiej temperatury, co ma na celu zachowanie koloru i świeżego smaku.

Właściwości zdrowotne

Najwięcej uwagi poświęca się antyoksydantom zawartym w zielonej herbacie, które działają jak naturalna osłona przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. To nie jedyna zaleta tego naparu.

  • Wspiera redukcję tkanki tłuszczowej – zielona herbata może wspomagać proces odchudzania poprzez przyspieszenie metabolizmu i poprawę trawienia. Regularne spożywanie jej może sprzyjać redukcji tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicach brzucha.
  • Spowalnia proces starzenia – zielona herbata jest stosowana w kosmetykach do pielęgnacji skóry. Natomiast picie tego naparu spowalnia proces starzenia dzięki zawartym w nim antyoksydantom.
  • Wspomaga układ krążenia – zielona herbata hamuje wchłanianie cholesterolu, powoduje zmniejszenie się lepkości płytek krwi i obniża ciśnienie.
  • Działa pobudzająco – dzięki zawartości kofeiny oraz l-teaniny ma działanie lekko pobudzające i zwiększające koncentrację.

To nie są jedyne zalety, jakie niesie ze sobą regularne spożywanie tego naparu. Warto jednak pamiętać, iż zielona herbata nie jest lekiem, a jedynie wspomaga działanie naszego organizmu.

Przeciwwskazania i możliwe skutki uboczne

Choć zielona herbata ma wiele korzystnych adekwatności, to należy zwrócić uwagę, iż niektóre osoby nie powinny jej nadużywać:

  • Anemia – może utrudniać wchłanianie żelaza, zwłaszcza z produktów roślinnych. Osoby z niedoborami żelaza powinny unikać picia zielonej herbaty do posiłków.
  • Ciąża i karmienie piersią – spożycie zielonej herbaty może obniżać wchłanianie kwasu foliowego, ważnego dla rozwoju dziecka.
  • Nadwrażliwość na kofeinę – może powodować nerwowość, bezsenność, przyspieszone bicie serca czy bóle głowy.

Dla zdrowych osób zaleca się picie maksymalnie od 2 do 3 filiżanek dziennie.

Jak prawidłowo parzyć zieloną herbatę
fot. pixabay.com/pl/photos/zielona-herbata-sztuka-herbaty-3528474

Do zaparzenia zielonej herbaty naprawdę nie trzeba wiele – wystarczy jedna łyżeczka suszu. Klucz tkwi jednak w wodzie i czasie parzenia. Temperatura zależna jest od rodzaju liści, ale najlepiej trzymać się przedziału od 80 °C do 90°C. Czas parzenia to z kolei od 2 do 3 minut – im lepszej jakości liście, tym krócej powinny się moczyć. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z temperaturą ani z długością parzenia – zbyt gorąca woda, czy też za długie trzymanie liści w wodzie może sprawić, iż herbata nabierze gorzkiego smaku.

Co najciekawsze – te same listki można parzyć choćby trzykrotnie. Wystarczy, iż za każdym razem przedłużymy czas parzenia o pół minuty.

Zielona herbata w kosmetyce

W drogeriach, między półkami pełnymi kremów i toników, coraz częściej trafić można na kosmetyki z dodatkiem zielonej herbaty. Ta niepozorna roślina to prawdziwy skarb dla naszej skóry. Firmy kosmetyczne mają świadomość jej wartości i nie bez powodu dodają ją do składu swoich produktów. Zielona herbata działa wszechstronnie i jest na tyle łagodna, iż sprawdzi się przy większości typów cery. Przy cerze tłustej zielona herbata delikatnie ogranicza błyszczenie, nadając skórze bardziej zrównoważony wygląd. Skóra wrażliwa z kolei odnajduje w niej sprzymierzeńca, który łagodzi podrażnienia i koi, jak chłodny kompres w letni dzień. A jeżeli cera jest sucha i woła o pomoc, zielona herbata przychodzi z odsieczą, oferując subtelne, ale odczuwalne nawilżenie.

Zielona herbata znajduje swoje zastosowanie nie tylko w pielęgnacji skóry – równie dobrze sprawdza się w trosce o włosy. Wzmacnia je u nasady, dodaje lekkości i objętości, sprawiając, iż zyskują one na pełni i witalności. Dodatkowo, przy skłonności do przetłuszczania się skóry głowy, pomaga unormować pracę gruczołów łojowych, przywracając równowagę i świeżość na dłużej.

Idź do oryginalnego materiału