Mielone to klasyka polskiej kuchni, która doskonale smakuje podana z ziemniaczkami i surówką. Na ogół przepis jest jeden, jednak spotkać się można z jego różnymi modyfikacjami. Na jedną z nich z pewnością warto się pokusić, gdyż łatwym sposobem można uzyskać wyjątkowo soczyste i delikatne mielone. A wszystko to dzięki dodaniu tartych surowych ziemniaków do mięsa.
Co dodać do kotletów mielonych, żeby były soczyste? Tarte ziemniaki rozwiązaniem
Tradycyjny przepis na kotlety mielone mówi o dodaniu do mięsa namoczonej bułki, startej cebuli, jajka oraz przypraw. Z powstałej masy pozostaje utworzyć kotlety, obtoczyć w panierce i usmażyć. Nie ma w tym nic skomplikowanego, dlatego z przygotowaniem mielonych powinien poradzić sobie każdy. Warto jednak wiedzieć, że prostą modyfikacją przepisu można sprawić, iż kotlety wyjdą jeszcze wspanialsze.
Jak wiadomo, każdy składnik podany w przepisie pełni określoną rolę. Za soczystość i puszystość kotletów odpowiada namoczona bułka. Chcąc jednak jeszcze bardziej zadbać o delikatność i soczystość kotletów, warto pokusić się o dodanie do mięsa startych ziemniaków.
W postaci surowej zawierają dużo wody i skrobi, dzięki czemu kotlety stają się bardziej wilgotne i miękkie, nie rozpadając się przy tym w czasie smażenia. W rezultacie wychodzą idealnie chrupkie na zewnątrz i soczyste w środku. W tym celu wystarczy zetrzeć surowego ziemniaka na tarce, odcisnąć z niego nadmiar wody i dodać do mielonego mięsa razem z innymi składnikami. Tak proste rozwiązanie, może przynieść genialne rezultaty.
Zobacz także: Tak chrupiących placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłeś. Wystarczy, iż dodasz do nich ten składnik
Przepis na kotlety mielone z tartymi ziemniakami
Przygotowanie kotletów mielonych z dodatkiem tartych ziemniaków kilka różni się od klasycznej wersji przepisu, przez co warto pokusić się o tę modyfikację. Z pewnością na stałe zagości w twoim domu, gdyż soczystość kotletów zachwyci każdego. Do ich przygotowania będą potrzebne następujące składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 surowy ziemniak
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- Bułka tarta
- ½ łyżeczki majeranku
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności obierz cebulę i ziemniaka, następnie ścierając warzywa na małych oczkach. Nie zapomnij o odciśnięciu nadmiaru wody ze startego ziemniaka. Wraz z innymi składnikami dodaj je do mielonego mięsa. Nie zapomnij o dołożeniu przeciśniętego przez praskę czosnku oraz 2-3 łyżek bułki tartej. Całość uzupełnij o przyprawy i dłonią zacznij wyrabiać mięsną masę.
Kiedy będzie gotowa, przejdź do formowania kotletów dzięki zwilżonych wodą dłoni. Obtocz je w pozostałości bułki tartej, a następnie smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami i ciesz się z jednocześnie idealnie chrupkich i soczystych kotletów mielonych. Smacznego!
Zobacz też:
To prawdziwa bomba witaminowa. W Azji jedzą ją codziennie i nie chorują
Faworki smaż tylko na tym tłuszczu. Wyjdą idealnie kruche
Pączki ze skyrem dla zabieganych. Zrobisz je w mig, bo nie ma w nich drożdży