Zerwij garść i zrób pyszny napar. To najlepsze domowe zioło na odchudzanie

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Nasturcja to piękny kwiat o wielu prozdrowotnych właściwościach - Pyszności; Fot. Pixabay


Nasturcja większa pochodzi z rejonów Ameryki Południowej. Szczególnie znana jest w Peru, ale ze względu na piękny wygląd i adekwatności prozdrowotne uprawia się ją na całym świecie. Jak tłumaczy na TikToku znana zielarka, roślina ta wspomoże walkę z nadprogramowymi kilogramami.

„To najlepsze domowe zioło na odchudzanie” – mówi specjalistka w nagraniu udostępnionym w social mediach. Ewa Kozioł jest dyplomowaną zielarką i propagatorką zdrowego trybu życia. W mediach działa jako blogerka („Zielony Zagonek”), publikuje również treści w kanałach społecznościowych. W jednym z nich poruszyła temat wpływu nasturcji na odchudzanie.

Przeczytaj również: Wydajemy krocie na ten suplement. Wystarczy zalać łupiny z cebuli wrzątkiem, a efekt ten sam

Ewa Kozioł: nasturcja pomoże w odchudzaniu

Zielarka tłumaczy, iż zarówno liście, jak i kwiaty nasturcji pomogą w walce z dodatkowymi kilogramami. Jak podkreśla, wodne wyciągi z suchego ziela i kwiatów nasturcji pozytywnie działają na trawienie oraz mają adekwatności żółciotwórcze i żółciopędne. Nasturcja wpływa też na regulację rytmu wypróżnień i zapobiega kamicy żółciowej. Co więcej, pomoże zniwelować uczucie ciężkości po posiłku.

Roślina ta jest bogata w glukozynolaty, organiczne związki siarki, które stymulują trawienie, przyspieszając przemianę materii. Związki te wykazują też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Mogą pomóc w zwalczaniu infekcji układu moczowego, gardła, płuc i skóry. Nasturcja zawiera również związki, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi. To zaś przyczynić się może do utrzymania zdrowia serca i zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Nasturcja to piękny kwiat o wielu prozdrowotnych adekwatnościach – Pyszności; Fot. Pixabay

Zastosowanie nasturcji. Jak przygotować roślinę do spożycia?

Nasturcja znana była już w starożytnym Peru. Inkowie nie hodowali jej wyłącznie jako rośliny ozdobnej. Nasturcja stanowiła wówczas stały element ich diety. Wierzono, iż roślina ta pomaga zachować dobre zdrowie. Europejczycy odkryli nasturcję w czasie podboju Ameryki Południowej w XVI wieku i wyhodowali jej większą odmianę o pomarańczowych kwiatach.

Ewa Kozioł poleca, by z nasturcji przygotować napar. Receptura jest bardzo prosta: wystarczy przygotować 2 łyżki świeżych liści lub kwiatów nasturcji (lub jedną łyżkę suszonych) i zalać je szklanką przegotowanej, gorącej wody. Napar należy przykryć i odstawić na około 15 minut. Kiedy ostygnie, można dosłodzić go miodem do smaku.

@zielonyzagonek Cześć! Kochasz naturę i zastanawiasz się, jak wykorzystać jej dary do poprawy swojego zdrowia i samopoczucia? Mam dla Ciebie niesamowity przepis! Nasturcja, piękna i pełna zdrowia! Bogata w glukozynolaty, przyspiesza metabolizm i wspomaga trawienie. Chciałabyś spróbować naparu z nasturcji? To proste! Weź świeże liście, zalej je gorącą wodą, pozostaw na chwilę, a potem dodaj odrobinę miodu. Smaczne i zdrowe! Ale to nie wszystko! Medycyna naturalna ma o wiele więcej do zaoferowania. Zdrowe odchudzanie, poprawa samopoczucia – to wszystko jest w zasięgu ręki, dzięki darom natury. Dlatego mam dla Ciebie niesamowitą propozycję! Przygotowaliśmy darmowy kurs ziołowy, gdzie dowiesz się więcej o medycynie naturalnej, jej wpływie na zdrowie, i jak z powodzeniem zastosować zioła do odchudzania. Zapraszam Cię serdecznie, dołącz do nas już dziś! #medycynanaturalna #odchudzanie #zdrowie #ziołoweporady #zielarka #ogród #słowianie i #darmowykurs ♬ Izgrela Mi – Laboratorium Pieśni
Idź do oryginalnego materiału