Żeberka wolno pieczone

przepisnikmoniki.pl 1 rok temu

Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, iż raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie.

Tym razem padło na żeberka wieprzowe.



Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami.

Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół.

Składniki:

  • ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze)
  • 3 łyżki oleju
  • 5-6 łyżek ketchupu łagodnego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli)
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeżeli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;))
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli nie używasz, można pominąć)
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu białego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego (użyłam świeżo zmielonego)
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku

Wykonanie:

  1. Obieramy i bardzo drobno siekamy cebulę oraz czosnek. Odstawiamy.
  2. Liście laurowe rwiemy na drobne kawałeczki. Ziele angielskie młotkujemy (kulki należy dość mocno roztłuc, np. w moździerzu).
  3. W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty (w tym liście i ziele), dodając na sam koniec cebulę i czosnek.
  4. Żeberka przecinamy na mniejsze porcje, tak, aby później nie mieć problemu z ułożeniem ich w naczyniu do pieczenia. W moim przypadku pasek żeberka został podzielony na 3 mniej-więcej równe części.
  5. Dno naczynia, w którym będziemy marynować mięso, smarujemy marynatą. Następnie hojnie nacieramy marynatą kawałki żeberka i układamy w naczyniu. jeżeli zostało nam nieco marynaty, wylewanym ją na wierzch do naczynia z mięsem.
  6. Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować żeberka około doby.
  7. Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, które zakrywamy folią aluminiową.
  8. Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni Celsujesza piekarnika na 4 godziny.



Idź do oryginalnego materiału