Wolne pieczenie lub gotowanie to nie jest coś, do czego zwykle miewam wystarczająco dużo czasu i cierpliwości. Jednak taki sposób przyrządzania uwalnia tyle smaku i aromatu, iż raz na jakiś czas jestem w stanie się "poświęcić" i przygotować danie w takiej formie.
Tym razem padło na żeberka wieprzowe.
Żeberka polecam zamarynować dzień wcześniej, aby dobrze przeszły przyprawami.
Pieczenie - naczynie żaroodporne przykryte folią aluminiową, 4 godziny, 160 stopni Celsjusza, góra-dół.
Składniki:
- ok. 1,6 kg żeberek wieprzowych (nie trójkąty, tylko "paski" - żeberka mięsne, im grubsze, tym lepsze)
- 3 łyżki oleju
- 5-6 łyżek ketchupu łagodnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego (jeśli nie używasz w kuchni sosu sojowego, po prostu dodaj 1,5 łyżeczki soli)
- 1-2 łyżeczki miodu
- 1-2 łyżeczki musztardy (użyłam czeskiej, jeżeli preferujecie inny rodzaj - zapraszam do eksperymentowania ze smakami ;))
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- 2 chlusty sosu Worcestershire (jeśli nie używasz, można pominąć)
- 2 łyżki majeranku
- 1/3 łyżeczki pieprzu białego
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego (użyłam świeżo zmielonego)
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie:
- Obieramy i bardzo drobno siekamy cebulę oraz czosnek. Odstawiamy.
- Liście laurowe rwiemy na drobne kawałeczki. Ziele angielskie młotkujemy (kulki należy dość mocno roztłuc, np. w moździerzu).
- W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty (w tym liście i ziele), dodając na sam koniec cebulę i czosnek.
- Żeberka przecinamy na mniejsze porcje, tak, aby później nie mieć problemu z ułożeniem ich w naczyniu do pieczenia. W moim przypadku pasek żeberka został podzielony na 3 mniej-więcej równe części.
- Dno naczynia, w którym będziemy marynować mięso, smarujemy marynatą. Następnie hojnie nacieramy marynatą kawałki żeberka i układamy w naczyniu. jeżeli zostało nam nieco marynaty, wylewanym ją na wierzch do naczynia z mięsem.
- Naczynie szczelnie zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej noc, najlepiej marynować żeberka około doby.
- Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, które zakrywamy folią aluminiową.
- Naczynie wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni Celsujesza piekarnika na 4 godziny.