Żeberka wieprzowe pieczone pod dyniową chmurką z orzechową posypką

przepisnikmoniki.pl 10 miesięcy temu

Danie podchodzące pod kategorię "ułańska fantazja poniosła mnie nieco" w kuchni. Wylosowało żeberka, ale nie chciałam nudno, więc przypomniałam sobie o porcjowanym puree z dyni, czekającym w zamrażarce w pełnej gotowości bojowej.

To się po prostu musiało udać :)




Pieczenie - naczynie żaroodporne z pokrywą, 1,5 godziny, 170 stopni Celsjusza, góra-dół.

Można piec od razu po przygotowaniu.


Składniki:

  • 1 "pasek" żeberek wieprzowych - mogły mieć ok. 700g, ale jeżeli znajdziecie coś grubszego - polecam
  • ok. 200g puree z dyni
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (dla wybitnych wielbicieli pomidorów dawka zalecana to 4 łyżeczki)
  • garść orzechów włoskich
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 czubate łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka czosnku suszonego
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,33 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 0,33 łyżeczki tymianku
  • 0,33 łyżeczki kurkumy
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta papryki ostrej

Wykonanie:

  1. Orzechy siekamy drobno. Odstawiamy.
  2. Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce.
  3. Żeberka porcjujemy (z jednego paska żeberek otrzymałam 5 porcji).
  4. Nacieramy żeberka z każdej strony przyprawami. Po tej operacji powinno nam zostać mniej-więcej połowa mieszanki przypraw.
  5. Żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym.
  6. Z puree dyniowego, jogurtu greckiego, koncentratu pomidorowego, pozostałej części mieszanki przypraw oraz połowy orzechów przygotowujemy jednolitą masę.
  7. Masę dyniową wykładamy na żeberka.
  8. Wierzch posypujemy resztą orzechów włoskich.
  9. Naczynie zamykamy pokrywą.
  10. Żeberka wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika, gór-dół, na 1,5 godziny.
Idź do oryginalnego materiału