Zdrowy talerz – pszenica z warzywami, kuleczki z indyka i sos czosnkowy

codojedzenia.pl 3 tygodni temu

Pszenica z warzywami i mięsnymi kuleczkami, to danie, do którego często powracam. Lubię je gotować, ponieważ daje mi ono wiele możliwości na urozmaicenie. Często stosuję pszenicę w moich przepisach zamiennie z kaszą lub ryżem owsianym. Wymiana jednego składnika powoduje, iż to danie zmienia całkiem charakter i smak.

Podobnie jest z warzywami. Po prostu otwieram lodówkę i biorę to co akurat mam. Ostatnio wysiadł mi kręgosłup i nie miałam jak iść na zakupy, a jeść trzeba no i oczywiście puścić przepis na blogu. Na szczęście w mojej spiżarni zawsze coś się znajdzie o choćby paczka pszenicy, kawałek indyka w zamrażalce i warzywa.

Pszenica z warzywami – z czym to jeść?

Lubię różnorodne kasze, choć nie zawsze tak było. Jako dziecko i nastolatka nie mogłam się do nich przekonać. Powodem była ich specyficzna konsystencja i mało zachęcający kolor. Jednak z czasem mój gust kulinarny się zmienił i teraz doceniam kasze w pełni. Nie mam już żadnych uprzedzeń – wręcz przeciwnie, kasze stały się ważnym elementem mojej codziennej diety.

Dziś nie wyobrażam sobie kuchni bez kasz. Choć są potrawy, które lubię bardziej niż inne, staram się gotować różnorodnie, dbając przede wszystkim o zdrowie. Uwielbiam eksperymentować w kuchni, łącząc różne rodzaje kasz z warzywami, mięsami i sosami. Takie dania nie tylko są smaczne, ale także cieszą oczy i zmysły. Przykładem może być pszenica z warzywami, delikatne kuleczki z indyka oraz aromatyczny sos czosnkowy. To połączenie smaków, tekstur i aromatów sprawia, iż każde danie staje się prawdziwą ucztą. Dla mnie jedzenie to nie tylko sposób na zaspokojenie głodu, ale także przyjemność, którą chcę dzielić się z innymi.

Klasyka z nutą nowoczesności – smakuj tradycję na nowo!

Nie ma nic złego w tym, żeby od czasu do czasu zjeść tradycyjnego schabowego z puree ziemniaczanym i buraczkami. To klasyczne polskie danie ma swoje niepodważalne miejsce w naszej kuchni i cieszy się dużą popularnością. Choć uwielbiam tradycyjne smaki, zawsze staram się wprowadzać do nich odrobinę nowości, aby uczynić je bardziej interesującymi. Chyba przyznacie, iż pszenica z warzywami, podana z indykiem i sosem czosnkowym wzbudza apetyt i zainteresowanie.

Dzięki takim małym zmianom, choćby najbardziej tradycyjne danie staje się bardziej nowoczesne i zaskakujące. To świetny sposób na to, aby cieszyć się ulubionymi smakami w nowej, ciekawszej odsłonie, nie rezygnując jednocześnie z ich autentycznego charakteru.

Pszenica z warzywami do obiadu

Drukuj
Ilość porcji: 4-6 Czas przygotowania: 20 min. Czas gotowania: 20 min. 20 min.
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Sałatka z pszenicy na ciepło

100 g pszenicy

4 dymki

100 g edamame

15 pomidorów koktajlowych, kolorowych

10 papryczek pardon

70 g rukoli

Kuleczki z indyka

500 g mielonego z indyka

1 jajko

3 łyżki śmietany

3 ząbki czosnku

½ łyżeczki płatków chili

¼ łyżeczki zmielonych nasion anyżu

2 łyżki drobno posiekanych ziół, u mnie pietruszka i bazylia

50 g mąki migdałowej

sól i czarny pieprz do smaku

Sos czosnkowy

200 g jogurtu greckiego

2 łyżki majonezu

1 główka pieczonego czosnku

½ łyżeczki jabłkowego octu

sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Pszenicę wsypać do garnka zalać wodą, posolić i gotować przez 7 minut lub dostosować się do wskazówek na opakowaniu. Odparować kaszę.
  2. Ugotować edamame w lekko osolonej wodzie, odcedzić i opłukać zimną wodą.
  3. Papryczki pardon skropić oliwą, oprószyć solą morską i wstawić do nagrzanego na 200ºC piekarnika z funkcją grilla i piec przez około 10 minut. W tym samym czasie można upiec główkę czosnku owiniętego folią aluminiową.
  4. Na rozgrzanej patelni usmażyć pokrojone dymki wraz z pomidorami. Pomidory powinny być w całości. Na koniec dodać kaszę, edamame i smażyć przez minutę.
  5. Ze składników na kuleczki z indyka zrobić farsz. Formować małe kuleczki (z tej porcji okofio 20 kuleczek) i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Smażyć krótko, inaczej będą kuleczki suche.
  6. Ze składników na sos zrobić sos czosnkowy. Upieczony czosnek wycisnąć z łupiny, rozgnieść widelcem i wymieszać z pozostałymi składnikami.
  7. Na talerz nałożyć porcję pszenicy z warzywami, rukolę i pieczone papryczki. Na wierzchu położyć porcję kuleczek z indyka i polać sosem czosnkowym. Smacznego!

Dodatkowe wskazówki

  1. Zamiast edamame można użyć zielonego groszku.
  2. Papryczki pardon można zastąpić szparagi w sezonie.
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału