Przepis na makaron z cukinii
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 cukinia (około 350-400) g,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 mozzarella,
- 3 g soli,
- 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
- 1 pomidor lub 6 pomidorków koktajlowych.
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka octu jabłkowego do smaku,
- Kilka listków bazylii lub natki pietruszki do dekoracji.
Jak zrobić sos do spaghetti z cukinii?
Przygotowanie:
- Na początku cukinię należy umyć i przygotować z nich długie wstążki przypominające spaghetti według opisanych wyżej metod.
- Następnie trzeba rozgrzać patelnię z oliwą, obrać i posiekać czosnek. Na rozgrzanej patelni należy przesmażyć czosnek do uzyskania złotego koloru.
- Kolejnym krokiem jest dodanie makaronu z cukinii, wymieszanie go z oliwą i podsmażenie przez około 5 minut.
- Po tym czasie makaron należy posolić, doprawić pieprzem i rozkruszyć na wierzchu mozzarellę.
- Pomidora należy pokroić w kostkę albo przekroić na ćwiartki pomidorki koktajlowe i dodać do makaronu z cukinii.
- Przed podaniem można doprawić makaron z cukinii odrobiną octu jabłkowego i udekorować świeżymi listkami bazylii.
- Danie świetnie smakuje zaraz po przygotowaniu.
Czytaj także: Indyk w sosie z cukinią i marchewką na rodzinny obiad. Przepis na błyskawiczne danie w sosie warzywnym
Inne pomysły z makaronem z cukinii
Na rodzinny obiad sprawdzi się na przykład makaron z cukinii z kurczakiem w kremowym sosie. Spaghetti z cukinii doskonale smakuje przyrządzone z serem pleśniowym. Makaron z cukinii można przygotować także w wersji chrupiącej.Wystarczy bułkę tartą wymieszać ze zmielonymi lub rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi, a następnie posypać cukinię. Do smaku można polać spaghetti z cukinii drobiną soku z cytryny i zetrzeć skórkę dla wzmocnienia aromatu. Do makaronu z cukinii można także dodać przesmażone kawałki tofu, które jest dodatkowym źródłem białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Zobacz także przepisy na inne dania z cukinii ze Strony Kuchni: