Zdrowy makaron z cukinii bez grama mąki. Wypróbuj prosty przepis z użyciem obieraczki. Idealny do sałatki i na wytrawne śniadanie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Makaron z cukinii to bardzo proste danie, które można zjeść na surowo lub sparzyć przez chwilę w gorącej wodzie. Można jeść je na diecie bezglutenowej, gdyż robi się je z cienko pokrojonego warzywa bez grama mąki. Można nim się zajadać w ramach przystawki, wytrawnego śniadania albo lekkiego obiadu na lato. Zobacz sposób na apetyczne spaghetti z cukinii.

Przepis na makaron z cukinii

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 cukinia (około 350-400) g,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 mozzarella,
  • 3 g soli,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 pomidor lub 6 pomidorków koktajlowych.

Opcjonalnie:

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego do smaku,
  • Kilka listków bazylii lub natki pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić sos do spaghetti z cukinii?

Przygotowanie:

  1. Na początku cukinię należy umyć i przygotować z nich długie wstążki przypominające spaghetti według opisanych wyżej metod.
  2. Następnie trzeba rozgrzać patelnię z oliwą, obrać i posiekać czosnek. Na rozgrzanej patelni należy przesmażyć czosnek do uzyskania złotego koloru.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie makaronu z cukinii, wymieszanie go z oliwą i podsmażenie przez około 5 minut.
  4. Po tym czasie makaron należy posolić, doprawić pieprzem i rozkruszyć na wierzchu mozzarellę.
  5. Pomidora należy pokroić w kostkę albo przekroić na ćwiartki pomidorki koktajlowe i dodać do makaronu z cukinii.
  6. Przed podaniem można doprawić makaron z cukinii odrobiną octu jabłkowego i udekorować świeżymi listkami bazylii.
  7. Danie świetnie smakuje zaraz po przygotowaniu.

Czytaj także: Indyk w sosie z cukinią i marchewką na rodzinny obiad. Przepis na błyskawiczne danie w sosie warzywnym

Inne pomysły z makaronem z cukinii

Na rodzinny obiad sprawdzi się na przykład makaron z cukinii z kurczakiem w kremowym sosie. Spaghetti z cukinii doskonale smakuje przyrządzone z serem pleśniowym. Makaron z cukinii można przygotować także w wersji chrupiącej.Wystarczy bułkę tartą wymieszać ze zmielonymi lub rozkruszonymi orzeszkami ziemnymi, a następnie posypać cukinię. Do smaku można polać spaghetti z cukinii drobiną soku z cytryny i zetrzeć skórkę dla wzmocnienia aromatu. Do makaronu z cukinii można także dodać przesmażone kawałki tofu, które jest dodatkowym źródłem białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Zobacz także przepisy na inne dania z cukinii ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału